Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. április 17. 10:36

Szegedre is eljön a világhírű norvég szájharmonika-virtuóz

Önnek mi jut eszébe a szájharmonikáról? Legtöbbünknek a Volt egyszer egy vadnyugat, ahol Charles Bronson időről időre eljátssza Ennio Morricone mára klaszikussá lett muzsikáját. A hangszer igazi sokszínűségét holnap Sigmund Groven világhírű szájharmonika-művész mutatja be Szegeden.

Hirdetés
Hirdetés

Sigmund Groven norvég klasszikus harmonikaművész, aki ma a világ egyik legjobb klasszikus harmonika- játékosa. Számos híres zenésszel és zenekarral játszik.

Repertoárja Bachtól a kortárs zenéig terjed, leginkább saját műveit és népzenét játszik. Groven több mint 250 felvételhez járult hozzá, és több mint 350 eredeti kompozíciót írt, a gyermekdaloktól és a hangszeres balladáktól a film- és televíziós műsorokig.

Világszerte turnézott szólójátékokkal. Albumait is a világ összes táján értékesítik. Számos felvétele a norvég kulturális örökség részévé vált.

A Filharmónia Magyarország szervezésében áprilisban három alkalommal lesz hallható Sigmund Groven koncertje Magyarországon.

A szájharmonika virtuóza Miskolc és Nyíregyháza után csütörtökön este a Szegedi Nemzeti Színházban ad koncertet este fél 8-tól a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, Cser Ádám vezényletével.

Hallható lesz E. Chabrier Espana című darabja, H. Sommerro Solstice című műve, valamint a klasszikus harmonika úttörőjének, James Moodynak Toledo című alkotása, a harmonika-irodalom legismertebb darabja.

Továbbá felcsendül Grieg alkotása a Norvég táncok és Rimszkij-Korszakov Spanyol capriccioja. Az Éjszaki éj Sigmund Groven saját szerzeménye a fehér éjszakák zenés megidézése.

A nyugalom és a feszültség különös kontrasztjáról szóló saját szerzeményét a szegedi közönségnek is eljátssza Sigmund Groven.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Filharmónia Magyarország koncert Sigmund Groven szájharmonika