Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szegedről készült katonai térképeket is kiállítanak a Somogyi-könyvtár könyvbemutatóján
Művház 2019. április 15. 16:27

Szegedről készült katonai térképeket is kiállítanak a Somogyi-könyvtár könyvbemutatóján

Rendhagyó történelem órán mutatják be kedden délután fél 5-től a magyar katonai térképészet száz évéről szóló könyvet a Somogyi-könyvtárban. A könyvbemutatót térképkiállítás is színesíti.

A magyar katonai térképészet 100 éve 1919–2019 című könyvet alkalmi térképkiállítással egybekötve mutatják be a Somogyi-könyvtárban. A program április 16-án, kedden délután fél 5-kor kezdődik a könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében.

A kötetet, rendhagyó történelemóra keretében, Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

A könyvbemutatón megtekinthető térképkiállítás a Szegedről és környékéről készült katonai topográfiai térképek fejlődését mutatja be az országos katonai felmérések térképszelvényeinek tükrében.

A topográfiai térképek a terep, a földfelszín állapotát tükrözik a készítésük időpontjában. A különböző időpontokban készített térképek adattartalmának összehasonlítása lehetőséget nyújt az általuk ábrázolt terület, a táj időbeni változásainak követésére.

Tartalmukból következtetni lehet a társadalom és a gazdaság egyes jellemzőire, mint például az urbanizáció mértékére, a birtokszerkezet tulajdonságaira, valamint a mezőgazdasági kultúra fejlettségére. Megfigyelhetők a természeti környezet változásai, melyeket a természet erői és az emberi tevékenységek idéznek elő.

A kiállítás térképszelvényei a Mária Terézia császárnő és királynő által 1763-ban elrendelt I. Katonai felmérés során készült térképektől egészen a 2003 és 2005 között aktualizált topográfiai térképszelvényekig mutatják be Szeged és a város környéke terepi változásait, fejlődését.

Ezen túlmenően a kiállítás – a teljesség igénye nélkül – fotókon mutatja be a térképek szerkesztéséhez szükséges adatok felmérése során alkalmazott műszereket. Napjaink felmérő műszereinek egy-egy típusát pedig a katonai térképészet egyik szakembere ismerteti – olvasható a program ajánlójában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: könyvbemutató Somogyi-könyvtár térkép