Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Víz alatti múzeumokká alakítják a több ezer éve elsüllyedt görög hajókat
Színes 2019. április 12. 23:46 Forrás: MTI

Víz alatti múzeumokká alakítják a több ezer éve elsüllyedt görög hajókat

Görögország enyhít a víz alatti műkincseit érintő szigorú szabályozáson és lehetővé teszi, hogy búvárok lemerülhessenek egyes ókori hajóroncsokhoz.

Hirdetés

Eddig csak régészek és különleges engedéllyel rendelkező búvárok csodálhatták meg és tárhatták fel az Égei-tenger mélyén nyugvó ősi hajómaradványokat, mert a hatóságok attól tartottak, hogy kifosztják a páratlan műkincseket.

Az első ókori hajó, amit megnyitnak a közönség előtt, az Égei-tenger északi részén elterülő Alonisszosz szigete közelében található Perisztera lesz, a teherhajót az Alonisszoszzal szemben fekvő lakatlan görög szigetről nevezték el, ahol az 1990-es évek elején megtalálták – adta hírül a Greek Reporter című görög napilap.

A teherhajó több ezer, minden bizonnyal borral töltött amforával a fedélzetén süllyedt el a Krisztus előtti 5. században. Aki nem búvárkodik, az is megnézheti az ókori csodát és környékét a virtuális valóság segítségével a szárazföldön létrehozott információs központban.

A Perisztera hajóroncsban több ezer amfora hever, többségük érintetlenül. Az elmúlt évezredekben a halak, szivacsok és más tengeri élőlények otthonaivá váltak az amforák.

Az ókori hajóroncsot még manapság is számos rejtély övezi. Csak egy kis részét tárták fel, és a szakemberek még mindig nem tudják, hogy miért és miként süllyedt el, és szállított-e más értékeket a mintegy négyezerre becsült amforán kívül.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Görögország múzeum búvár búvárkodás hajó hajózás ókor tenger Égei-tenger
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés