Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Víz alatti múzeumokká alakítják a több ezer éve elsüllyedt görög hajókat
Színes 2019. április 12. 23:46 Forrás: MTI

Víz alatti múzeumokká alakítják a több ezer éve elsüllyedt görög hajókat

Görögország enyhít a víz alatti műkincseit érintő szigorú szabályozáson és lehetővé teszi, hogy búvárok lemerülhessenek egyes ókori hajóroncsokhoz.

Eddig csak régészek és különleges engedéllyel rendelkező búvárok csodálhatták meg és tárhatták fel az Égei-tenger mélyén nyugvó ősi hajómaradványokat, mert a hatóságok attól tartottak, hogy kifosztják a páratlan műkincseket.

Az első ókori hajó, amit megnyitnak a közönség előtt, az Égei-tenger északi részén elterülő Alonisszosz szigete közelében található Perisztera lesz, a teherhajót az Alonisszoszzal szemben fekvő lakatlan görög szigetről nevezték el, ahol az 1990-es évek elején megtalálták – adta hírül a Greek Reporter című görög napilap.

A teherhajó több ezer, minden bizonnyal borral töltött amforával a fedélzetén süllyedt el a Krisztus előtti 5. században. Aki nem búvárkodik, az is megnézheti az ókori csodát és környékét a virtuális valóság segítségével a szárazföldön létrehozott információs központban.

A Perisztera hajóroncsban több ezer amfora hever, többségük érintetlenül. Az elmúlt évezredekben a halak, szivacsok és más tengeri élőlények otthonaivá váltak az amforák.

Az ókori hajóroncsot még manapság is számos rejtély övezi. Csak egy kis részét tárták fel, és a szakemberek még mindig nem tudják, hogy miért és miként süllyedt el, és szállított-e más értékeket a mintegy négyezerre becsült amforán kívül.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Görögország múzeum búvár búvárkodás hajó hajózás ókor tenger Égei-tenger