Hirdetés
Hirdetés
Ziccer 2019. április 12. 13:47

Polgár Juditnak is tetszett a tarjáni iskolások sakkórája

Képriport
Az országban negyedikként a Sakkpalota Program kiemelt referencia intézményévé vált a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Az erről szóló hivatalos dokumentumot a program vezetője, Polgár Judit kétszeres női sakkolimpiai bajnok adta át az intézmény vezetőjének.

Hirdetés

2013-ban indult a Polgár Judit Sakk Alapítvány programja, amely a sakkot minden iskolai tantárgy részévé tette. A nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon szerint a sakk rengeteg lehetőséget nyújt a játékos, kreativitást előtérbe helyező oktatásban. És ezt nem a klasszikus sakkoktatás részeként kell értelmeznünk. Az alapítvány ugyanis egy egyedülálló, új módszertani programot dolgozott ki az általános képességfejlesztésre, a gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására. A sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be a normál tanterv alaptantárgyaiba, előmozdítva ezzel azok készségszintű elsajátítását.

Polgár Judit példát is mondott e széleskörű, ugyanakkor egyedülálló alkalmazásra. Ha például, ha a fekete és fehér bábokat két ellentétes oldal szimbólumaiként használjuk, akkor a történelemoktatásban megjeleníthetjük velük a szemben álló feleket. A sakkmezőkön lépkedve akár csatákat is el lehet velük játszani. A pedagógusnak nem kell érteni a sakkjátékhoz, kizárólag a szabályait kell jól ismernie. Nem önálló tevékenység a sakk, hanem a tananyag feldolgozásának háttere – magyarázta Polgár Judit – Rendszert, elvonatkoztatási terepet, átlátható, kézzelfogható viszonyokat ad, vagyis kiválóan pótolja a digitális kultúrában hiányzó tapasztalatokat.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Ne gondoljuk azonban, hogy a gyerekek csak a padban ülve hasznosítják a sakk sokoldalúságát. A péntek délelőtti bemutató órán – amit Polgár Judit is végignézett – egy nagy sakktábla volt az oktatás terepe, ahol sokat mozogtak a gyerekek, és egyes feladatokban az itt elhelyezett nagy sakkfigurákat kellett eltalálniuk kis babzsákokkal. A módszer játékossága miatt a gyerekek felszabadultabbak, mint egy átlagos tanórán, mégis rendkívül erősen koncentrálnak a tanárra, aki folyamatosan újabb és újabb sakkhoz kötődő feladattal látja el őket.

Ez is jelzi ennek az oktatási módszernek a komplexitását, no meg az, hogy a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola második osztályosainak németül tartották az órát. Szabóné Dancsik Tünde, az intézmény igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy az idegen nyelvek oktatásában különösen jól alkalmazható ez az oktatási módszer. A pörgős, szellemes, sokoldalú bemutató órán például a különböző sakkmezőkre lépve kellett német szavakat mondaniuk a gyerekeknek. Az órát megtekintő pedagógusok és szülők is nagyon tetszett a módszer, ezért tapssal köszönték meg a gyerekek produkcióját.

Ezt követően adta át Polgár Judit a Sakkpalota Program kiemelt referencia intézményévé válását igazoló dokumentumot az iskola igazgatójának. Eddig egy mátészalkai, egy miskolci és egy budapesti oktatási intézmény rendelkezett ezzel a minősítéssel. A nemzetközi sakknagymester elmondta, hogy a szegedi iskolában öt éve folyik ez a képzés, és ennek a munkának az eredményét ismerik el a dokumentummal. A szeged.hu kérdésére elárulta azt is, hogy a program annyi feladatot ad neki, hogy nincs ideje sakkozni, vagyis az életét továbbra is ez a sport határozza meg, de egy kicsit másként, mint amikor a legsikeresebb női sakkozó volt a világon.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Polgár Judit Polgár Judit Sakk Alapítvány sakk Sakkpalota Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés