Hirdetés
Művház 2019. április 12. 10:13 Forrás: MTI

Máté Bence Túlélési ösztön című képe World Press Photo-díjat nyert

A magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. A természetfotó kategóriában lett a legjobb alkotás.

Hirdetés

A fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében, és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él.

A 34 éves, számos nemzetközi természetfotós díjat nyert Máté Bence mintegy hatszáz felvételéből márciusban nyílt szabadtéri kiállítás Budapesten, majd a tárlat országos turnéra indult. Április végéig Debrecenben, Gödöllőn május 3-ától 10-éig, Egerben június 13-ától július 7-éig, Keszthelyen július 11. és augusztus 4. között, Szegeden augusztus 8. és szeptember 8. között, Győrben szeptember 12-étől október 6-áig, Miskolcon pedig október 10. és november 3. között lesz látható.

A szabadtéri kiállítás azokon a paravánokon lesz látható, amelyekből kettőt teszt jelleggel tavaly júliusban kirakott Máté Bence a Klauzál térre. Az idei SzegedArton végig a Kárász utcán, azaz a Dugonics tértől a Széchenyi térig lesz kiállítva a hatszáz fotó.

És most vissza a World Press Photóhoz!

Az amerikai John Moore nyerte az év sajtófotója fődíját, képe egy síró hondurasi kislányt ábrázol Mexikó és az Egyesült Államok határán. A Getty Images ügynökség fotósa akkor készítette a felvételt, amikor a kétéves gyerek menedékkérő édesanyját letartóztatták az amerikai határőrök a texasi McAllenben.

A fődíj 10 ezer eurós (3,2 millió forintos) pénzjutalommal jár.

Idén új díjkategóriával gazdagodott a mezőny: az elismerés az év fotóriportjának jár, nyertese a svéd–holland Pieter Ten Hoopen lett, aki latin-amerikai migránsok konvoját ábrázolta 2018 októberében–novemberében.

A szervezet pályázatára több mint 4700 fotós jelentkezett csaknem 80 ezer fotóval. A zsűri 25 ország 43 fotósát jelölte díjaira a különböző kategóriákban. A közlemény szerint a jelöltek harmada (32 százalék) nő, míg tavaly ez az arány mindössze 12 százalék volt.

Az év sajtófotója díjat tavaly Ronaldo Schemidt venezuelai fotós kapta egy szimbolikus jelentésű képért, amely egy caracasi tüntetésen robbanás következtében meggyulladt férfiról készült.

Nézze meg, hogyan vette át Máté Bence a díjat!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Máté Bence sajtófotó World Press Photo