Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szereti annyira a költészetet, hogy ezt itt mind megnézze? – Versözön a magyar költészet napján
Művház 2019. április 11. 21:00

Szereti annyira a költészetet, hogy ezt itt mind megnézze? – Versözön a magyar költészet napján

A magyar költészet napja alkalmából összeszedtünk egy csomó versekkel kapcsolatos videót. Van, amelyik megindító, van, amelyik vicces, és van, amelyik, mondjuk úgy, legalábbis érdekes. És van köztük zene is.

Hirdetés

(Ez eredetileg egy tavalyi cikkünk, amit most újra elővettünk, mert mi nagyon szeretjük, és bővítettünk is rajta.)

Hollywood találkozása a magyar költészettel

Néhány éve pattant ki valaki fejéből az ötlet, hogy híres hollywoodi színészek szavaljanak klasszikussá vált magyar verseket. Persze nem valójában, hanem ismert szinkronhangjaik segítségével, felhasználva azokat a felvételeket, amiken a magyar színészek vereseket szavalnak. Az első ilyen állítólag Sylvester Stallone Nagy László-szavalása volt Rambóként, Gáti Oszkár hangján. Ebből aztán akkora divat lett, hogy gyorsan született egy csomó hasonló. Máig imádni való, ahogy világhírű színészóriások kiváló, sok esetben legendás magyar színészek hangján a legnagyobb magyar költők verseit szavalják, úgyhogy idézzük is fel a legjobbakat.

Sylvester Stallone

Állítólag minden ezzel kezdődött: Rambo azt kérdezi Gáti Oszkár hangján, hogy ki viszi át a szerelmet.

Tom Hanks

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon, soha nem tudhatod, mit veszel belőle – mondja Forrest Gump, most viszont a fiatal Tom Hanks Oscar-díjas alakítása adja a képet Bubik István Petőfi-szavalatához.

Samuel L. Jackson

Samuel L. Jacksonnak a világhírt hozta meg annak idején Jules szerepe a Ponyvaregényben, pedig eredetileg nem is Szabó Lőrinc Semmiért egészen című versét szavalta, miközben fegyvert szegezett Tim Rothra. Pedig, mint az alábbi videó is mutatja, az még talán az eredetinél is erősebb produkció lett volna! Itt is Gáti Oszkárt hallhatjuk.

Robin Williams

Ez most micsoda? Érzelmes percek két férfi között? – kérdezi Matt Damon Robin Williams-től a Good Will Hunting ebben a jelenetében. Erre akkor Williams egy Oscar-díjat érő monológgal válaszolt, itt viszont Tordy Géza hangján Petőfi Reszket a bokor mert kezdetű versét mondja, ami nem kevésbé mellbevágó felelet lett volna a feltett kérdésre. Ügyes húzás a készítőktől, de ha csak véletlen egybeesés, úgy is jó.

Jack Nicholson

Szintén Oscar-díjas alakítást nyújtott Jack Nicholson a Lesz ez még így se című briliáns romantikus vígjátékban, aminek egyik legjobb jelenete, mikor a film elején hosszasan és dühösen ecseteli meleg szomszédjának, hogy SOHA ne merjen még egyszer bekopogni hozzá. Na, hát erre rávágni Petőfi Ide, kislyány kezdetű versét Reviczky Gábor előadásában, egészen pimasz és egyben nagyon humoros megoldás a videó készítőitől.

Sandra Bullock

Az már világosan látszik, hogy magyar vershez lehetőleg Oscar-díjas alakítás dukál: itt éppen Sandra Bullock szaval Weöres Sándort élete talán legjobb alakításában, a Szív bajnokai című filmben, Für Anikó közreműködésével.

Al Pacino

Temetted-e valaha az arcodat egy tengernyi hajba, és kívántad-e, hogy örökké ottmaradj? – teszi fel a kérdést Al Pacino az életéről lemondani készülő vak veterán ezredes szerepében az Egy asszony illatában (persze, hogy Oscar-díj!). Hát, mi lehetne még ennél is költőibb? Mondjuk az, ha Juhász Gyula Milyen volt című híres versét szavalná a nőkről előadott monológja helyett Végvári Tamás hangján.

Sharon Stone

Aki azt gondolja, hogy Sharon Stone olyan kegyetlenül megizzasztotta hallgatóságát az Elemi ösztön legendás jelenetében, hogy azt már sehogy sem lehetett volna fokozni, az még biztosan nem gondolt arra, hogy mi lett volna, ha az egyébként is túlfűtött jelenetben a világhírű színésznő Kosztolányi Dezső Akarsz-e játszani című versét szavalja el Básti Juli hangján. Hát ez!

Morgan Freeman

Helyey László segítségével Morgan Freeman egy másik Petőfi-klasszikust, a Füstbe ment tervet szavalja Matt Damonnek.

Russel Crowe

Robin Hood Kőszegi Ákos hangján a pattogó tábortűz mellett szavalja József Attila Amit szívedbe rejtesz című versét. Ridley Scottnak ez persze soha nem jutott volna eszébe, de milyen jó, hogy a magyar internet népművészeinek igen!

Robert De Niro

Végtelenül kínos helyzetbe kerül Robert De Niro a potencianövelővel az Apádra ütök valamelyik folytatásában, hát még Ben Stiller, amikor szembesül a történtekkel. Ezúttal viszont szó sincs ilyesmiről, De Niro egy hortobágyi kocsmárosnéhoz könyörög, hogy szánja meg és adjon neki bort, csókot, ölelést, meg amit még hozzáképzelünk. Persze, hogy Petőfi, és naná, hogy Reviczky Gábor!

Leslie Nielsen

Ha Leslie Nielsen, akkor Frank Drebin hadnagy, aki mindig hibátlanul vágja ki magát a zűrös szituációkból. Itt éppen Arany János, A walesi bárdok és Sinkovits Imre segítségével.

David Duchovny

Mulder ügynök ezúttal nem űrlényekről és a létezésüket eltitkoló háttérhatalomról beszél az FBI és más kormányszervek fejeseinek, hanem a Szeptember végént szavalja Petőfitől Rékasi Károly előadásában. Az öltönyösök persze erre is csak forgatják a szemüket.

Alan Ford

A sokak által kultfilmnek tartott Blöff Bunkója, vagyis Alan Ford Kölcsey Ferenc Huszt című versével hozza zavarba a hallgatóságát, többek között a drum and bass-legenda Goldie-t. Ilyen sokrétű kulturális találkozást ritkán látni és hallani. Kellett hozzá Kézdy György, bónuszként pedig a háttérben szóló vízállásjelentés.

Bruce Willis

Ha férfi vagy, légy férfi, s ne hitvány gyönge báb – Szavalja Petőfit Bruce Willis, vagyis persze állandó szinkronhangja, Dörner György.

Peter Falk

Columbo hadnagy a nyomozásai során számtalanszor hozta kellemetlen helyzetbe a sorozat negatív szereplőit, akiknek sokszor locsogott-fecsegett soha nem látható feleségéről, unokaöccséről, a feletteseiről, az Öreg néne őzikéjéről viszont soha. Na, majd most! Fazekas Anna versét persze eredetileg Peter Falk állandó magyarhangja, Szabó Gyula adja elő.

Bud Spencer

A magyar néplélek szerves része a klasszikus költőink versei mellett a nagyember, Bud Spencer is, így hát természetesen nem maradhat ki, ahogy az ebédlőasztalnál elszavalja Vajda János versét. Természetesen Bujtor István közreműködésével.

Antonio Banderas

Ez némileg kakukktojás: nem szinkron, nem film, viszont világsztár színész azért van benne. Antonio Banderas a kilencvenes években a Friderikusz Show-ban olvasta fel József Tiszta szívvel című versét spanyolul. Inkább fel sem tesszük a kérdést, hogy ehhez képest mit tudnak felmutatni a mai talkshow-k, inkább nézzük, hallgassuk a Con el corazón puro-t!

Anthony Hopkins

Még egy kakukktojás: minden idők legbrutálisabb pszichiátere, Dr. Hannibal Lecter nem verset mond, hanem a csodaszarvasról mesél. Az alakításáért szintén Oscarral elismert Anthony Hopkins Sinkó László hangján mondja el Benedek Elek meséjének egy részletét. Hogyan tehetünk egy magyar eredetmondát pillanatok alatt vérfagyasztóvá? Hát, így!

Legendák vs. legendák vs. legendák

Filmes összeállításunk végén egy kisebb, ám annál tartalmasabb mix következik: Marcello Mastroianni, Elliot Gould, Tony Curtis, Sean Connery és Christopher Lee szavalják József Attila, Petőfi Sándor, Csokonai Vitéz Mihály, Ady Endre és Radnóti Miklós verseinek egy-egy részletét. Persze itt is magyar színészóriások, Latinovits Zoltán, Helyey László, Sztankay István, Sinkovits Imre, és Szilágyi Tibort hangján.

Persze nem kell a verset mindig nagyon komolyan venni!

Klasszikusok után jöjjön a modern költészet: Zana Zoltán, ismertebb nevén Döglégy, még ismertebb nevén Ganxsta Zolee Ki a fasza gyerek? című rapszámát két színész, Janklovics Péter és Csőre Gábor adják elő. De még hogy!

Janklovics Péter Ganxstát szaval

Csőre Gábor is Ganxstát szaval

Apu vedd meg nekem a várost!

Maradva azon a vonalon, amikor a zenéből válik vers, érdemes meghallgatni a Wellhello slágerét Scherer Péter és Janklovics Péter előadásában. B.O.S.S. hashtag YOLO!

Eszenyi Enikő: Nemzeti dal + Mónika-show

Na, és milyen az, amikor a trashkultúra találkozik a klasszikus magyar költészettel? Ezt a videót Puzsér Róbert töltött fel a YouTube-ra, és fellépésein is előszeretettel vetíti.

Fekete Pákó: Nemzet(közi) dal

Ahhoz pedig, hogy tovább fokozzuk a már-már fokozhatatlant, Fekete Pákót kell segítségül hívni, akiről az alábbi videóban kiderül, hogy nem csak nagyszerű énekes, de csodálatos versmondó is!

Versek a Szeged TV-ben

Ennyi dili után vegyük újra komolyabbra a figurát, mégiscsak a magyar költészet napja van!

A Szeged Televízió is ünnepelte ma a magyar verseket napközben a Facebookon, este pedig a tévében is hallhatók voltak a szabadban felvett szavalatok, amik most itt is megnézhetők. Két éve is volt már egy hasonló műsor, azok a videók majd ezek után következnek egy kicsit lejjebb.

József Attila: Indiában, hol éjjel a vadak | Elmondja: Balogh Ramóna

Babits Mihály: Miatyánk | Elmondja: Antal Anikó

Podmaniczky Szilárd: Termálvíz "csak úszóknak" (ismeretlen kisiparos festménye) | Elmondja: Balog József

József Attila: Megfáradt ember | Elmondja: Karajkó-Németh Marietta

József Attila: Két hexameter | Elmondja: Márok Tamás

Borisz Paszternak: Hamlet | Elmondja: Bod Péter

József Attila: Csöndes estéli zsoltár | Elmondja: Tajti Gabriella

Baka István: Én itt vagyok | Elmondja: Antal Anikó

Reményik Sándor: És a szívem is elhagyott engem | Elmondja: Bökényi Hajnalka

Nagy László: Ki viszi át a szerelmet | Elmondja: Gortva Tamás

Sztevanovity Dusán: Vasárnap délután | Elmondja: Ragány Zoltán

József Attila: Mama | Elmondja: Várnai Adrienn

Áprily Lajos: Az irisórai szarvas | Elmondja: Márok Tamás

Kiss Dániel: Az Nekem A Vers | Elmondja: Szaniszló Zoltán

Kiss Dániel: A pszichológus | Elmondja: Balog József

Tóth Árpád: Lóversenydal | Elmondja: Antal Anikó

Juhász Gyula: Szerelem? | Elmondja: Bökényi Hajnalka

Grecsó Krisztián: Úgy cipelem | Elmondja: Karajkó-Németh Marietta

Kiss Dániel: Sárák bosszúja | Elmondja: Ragány Zoltán

József Attila: Könnyű, fehér ruhában | Elmondja: Tajti Gabriella

Tavalyelőtt pedig erre az alkalomra a Szeged Televízió egy különleges műsort készített: a tévé egy napra megnyitotta a stúdióját, ahol bárki elszavalhatott egy verset. Vagy akár többet is. A versmondásba a tévé munkatársai is becsatlakoztak. A legjobban sikerültek József Attila születésnapjának estéjén voltak láthatók a tévében, majd a Facebookon is. Ezeket is összegyűjtöttük ide.

Juhász Magda: Jó leszek | Elmondja: Néninger Hanna

Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért | Elmondja: Ragány Zoltán

József Attila: Mama | Elmondja: Németh Marietta

Ady Endre: Dal az inter-urbán telefonról | Elmondja: Kozó Attila

Podmaniczky Szilárd: Szótár | Elmondja: Balog József

Petőfi Sándor: Dicsőséges nagyurak... | Elmondja: Kovács M. Norbert

Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger… | Elmondja: Tarnay Kristóf

Ady Endre: A grófi szérűn | Elmondja: Kapás Ferenc

Szabó Lőrinc: Semmiért egészen | Elmondja: Zádori Bence

Solymosi Bálint: sétabothegedű | Elmondja: Márok Tamás

Juhász Gyula: Tiszai csönd | Elmondja: Sarfenstein Ditta

Radnóti Miklós: Himnusz a békéről | Elmondja: Balogh Ramóna

Radnóti Miklós: Tétova óda | Elmondja: Németh Marietta

Ady Endre: A hőkölés népe | Elmondja: Kapás Ferenc

József Attila: (Ős patkány terjeszt kórt...) | Elmondja: Kozó Attila

Radnóti Miklós: Erőltetett menet | Elmondja: Balog József

Vers, zene, József Attila

Rengeteg volt már a beszéd, úgyhogy végezetül hallgassunk zenét! De persze verses zenét! Ha magyar költészet napja, akkor József Attila.

Legelőször is két legendás magyar zenekar két legendás Tiszta szívvel-feldolgozása a hatvanas-hetvenes évekből. Az egyik ráadásul angolul!

Kex - Tiszta szívvel

Syrius - Tiszta szívvel

Csík zenekar - Születésnapomra

A 40 éves Kaláka együttes ünnepi koncertjén játszotta József Attila Születésnapomra című versét megzenésítve a Csík zenekar, de aki figyel, a Kispál és a borz Csillag vagy fecske című dalát is felfedezheti benne.

Halász Judit - Altató

Tolcsvay László zenéjére Halász Judit énekelte el, hogy aludj el szépen, kis Balázs. Még klipje is van. Aki viszont valamiért jobban szereti Koncz Zsuzsát, akár tőle is meghallgathatja.

Andrewboy feat. Dennis Clarke - Születésnapomra

A Születésnapomra című versből készült elektronikus tánczenei feldolgozás is. A zenét a fenti urak szerezték, a verset pedig Latinovits Zoltán mondja, természetesen. Nem mai darab már ez sem, itt hallható egy újabb verziója.

Ágnes Vanilla - Óh szív! nyugodj!

A mára sajnos meglehetősen elfeledett énekesnő valamikor az ezredforduló környékén készített egy József Attila-feldolgozáslemezt, aminek egyértelműen ez volt a legjobb darabja, nehezen kihagyható a mai napon. Nem is hagyjuk ki.

Köszönjük a figyelmet, sokáig éljen a magyar költészet!

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: a magyar költészet napja film Hollywood humor irodalom József Attila költészet Szeged Televízió színész vers zene
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés