Hirdetés
Művház 2019. április 11. 14:24

Szólj költemény: versposztolást hirdetett idén is a Somogyi-könyvtár

Képriport
Horger Antal úr is bizonyára elcsodálkozna, hogy egykor eltanácsolt diákját milyen sokan köszöntik ma a születésnapján. A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. A szegediek az idén már harmadszor csomagolták versbe a Somogyi-könyvtár üvegpalotáját.
Hirdetés
Hirdetés

Két iskolai osztály diákjai is zsibonganak a ma délelőtt éppen zárva tartó bibliotéka főbejárata előtt. Most nem könyvet visznek, hanem verseket hoztak. Az idén már harmadik alkalommal hirdette meg a versposztolást a könyvtár.

– Nem biztos, hogy trendi verset olvasni, de mi szeretjük – mondta Szőke Adrienn és Molnár Írisz, az Arany János Általános Iskola két hatodikosa, miközben Áprily Lajos A rím című költeményét ragasztották ki a Somogyi főbejáratára.

– Felszabadító érzés megtudni, hogy a régi emberek hogyan gondolkodtak – tette hozzá mindjárt indoklásul Adrienn.

A két diáklány főleg a klasszikus költők verseit szereti. Petőfi Sándor és Arany János a nagy kedvenc. A walesi bárdokat szinte kívülről fújják. Ezek után nem meglepő a válasz arra, hogy milyen jegyet kaptak magyarból:

– Persze, hogy ötöst! – mondják nevetve.

Szőke Adrienn és Molnár Írisz kedvenc költői: Petőfi Sándor és Arany János (fotó: Szabó Luca)

Miközben tucatszám szaporodnak a versek az épület falán, megtudjuk talán, mennyire szeretik a szegediek a költeményeket.

– Egyre inkább trendi verset olvasni. Szerencsére, újra divatba jöttek a költők és a verseik – mondja Hevesi Andrea könyvtáros.

Szerinte a slam poetry jelenség is hatással van főleg a fiatalokra, akik azután később kedvet kapnak József Attila, Ady Endre és Radnóti Miklós verseihez is.

– A kortársak mellett a klasszikusok is nagyon divatba jöttek. Fiatalok és idősek egyaránt viszik és olvassák a verses köteteinket – mondja a könyvtáros.

– Olyan is volt már, hogy éjjel kitapétázták versekkel a bejáratot – mondja a Somogyi-könyvtár igazgatóhelyettese, Piri Ildikó. – Erre a Költészet napján külön kérjük is a szegedieket, hozzanak minél több verset. Az idén egészen április 25-éig várjuk a költeményeket, eddig tart a Posztolj verset az utcára! elnevezésű akciónk. A költeményeket később feltöltjük a posztoljverset.hu oldalra, ahol két éve már folyamatosan a Somogyi-könyvtár és a szegediek vezetnek. Nagyon népszerű lett Szegeden ez a mozgalom.

Hevesi Andrea könyvtáros Simai Mihály és Marton Árpád verseit ragasztja ki

Az idén már kora délelőtt sokan elhozták egy-egy papír cetlin kedvenc költőjük versét, de olyan is akadt, aki saját költeményét ragasztotta ki a könyvtár bejáratára.

Most többek között Petőfi Sándor, József Attila, Nemes Nagy Ágnes, Tóth Árpád, Ady Endre és Szabó Lőrinc verseit olvashatja az, aki megáll a könyvtár főbejárata előtt, de a szegedi Baka Istvántól és Varró Dánieltől is hoztak a versbarátok egy-egy költeményt.

Sőt, akadt, aki saját versét ragasztotta ki.

Nemcsak fűzfapoéták, hanem kortárs profik is elhozták műveiket. Tavaly a József Attila-díjas szegedi költő, Simai Mihály ragasztotta ki versét, amire az idén egy másik költeménnyel felelt Marton Árpád.

Így néz ki, amikor két szegedi költő találkozik a könyvtár üvegfalán:

Simai Mihály

Fogj kezet ezzel a verssel!
lázas, hogy szinte perzsel.
Azt akarja, hogy mondd el
száddal, szemeddel, szíveddel!

És a felelet:

Marton Árpád

Poszt Simai Mihálynak

Ma már csak emlék, ha föllopakszik a fény.
Ma már csak emlék a csipke az ég peremén.
Ma már csak emlék, ha fölvillannak a lángok.
Már csak emlékek a messzire szálló álmok.
Ma már csak emlék a szédítő, vad robogás.
Ma már csak emlék a sajduló szívdobogás.
Minden csak emlék valami másnak helyén.
Akár a nemlét. Már csak emlék a remény.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: a magyar költészet napja József Attila Somogyi-könyvtár vers