Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. április 10. 12:19

Szegeden zökkenőmentesen működik a fedél nélküliek ellátása

Országosan is példaértékű a hajléktalanok ellátása Szegeden. A máltai szeretetszolgálat az önkormányzat támogatásával tavaly nyitotta meg az Alsó-kikötő soron az azt új egészségügyi központot, ahol már harminc ágyon tudják fogadni a fedél nélkül élő betegeket.

Hirdetés

Szegeden jelenleg 700-800 főre becsülik a fedél nélkül élők számát. A szegedi önkormányzat régóta együttműködik a máltai szeretetszolgálattal, hogy közösen segítsenek a fedél nélküliek életén. A foglalkoztatási, szociális és sportbizottság ma délelőtti ülésén a tagok többek között beszámolót hallgattak meg a szeretetszolgálat szegedi intézményeinek működéséről.

A szolgálat többek között nappali melegedőt üzemeltet. A beszámolóból kiderült, tavaly több mint 14 ezer alkalommal láttak el szegedi hajléktalant a Csanádi utcában.

A nappali melegedő elsődleges célja, hogy a hideg időszakban fűtött helyiséget biztosítson melegedésre, étkezésre és alapszintű higiénés szolgáltatások – többek között tisztálkodás és ruhamosatás – igénybe vételére hajléktalanoknak. Ezen kívül az intézmény olyan napközbeni ellátásokat, szolgáltatásokat is nyújt, amelyek segítik az arra rászorulókat mindennapi problémáik megoldásában.

A szeretetszolgálat két utcai gondozó szolgálatot is működtet Szegeden. A szolgálatok több mint 160 olyan ellátatlan hajléktalant ellátását vállalják, akik az intézményes gondozással szemben bizalmatlanok, ezért életvitelszerűen az utcán tartózkodnak. Nekik nyújtanak különféle fizikai, egészségügyi, szociális és mentális szolgáltatásokat, elsősorban a megelőzés céljából.

A szeretetszolgálat november 1. és március 31. között, 24 órában hajléktalanokat segítő krízisautót is üzemleltet Csongrád megyében.

A máltaisok üzemeltetik Szegeden azt a 24 órás hajléktalanellátó egészségügyi centrumot is, amely korábban a Moszkvai körúton, tavaly nyártól pedig az Alsó-kikötő soron működik.

A máltaisok közel egy évtizedig végezték a szegedi hajléktalanok egészségügyi ellátását a Moszkvai körúton. A korábbi épületükben azonban nem tudták már bővíteni a férőhelyeket, miközben egyre több lett a beteg, fedél nélküli ember.

Ezért a szegedi önkormányzat jelképes, évi kétezer forintos bérleti díjért átadta a szeretetszolgálatnak az egykori idősek otthona épületét az Alsó-kikötő soron, amelyet 35 millió forintból korszerűsítettek, és így a jövőben harminc hajléktalannak biztosíthatnak itt szakszerű ellátást.

Az új helyen a korábbi 16 helyett már 30 ágyon tudják fogadni a beteg fedél nélkülieket, akik itt háziorvosi ellátást kaphatnak, gyógyszereik, kötszereik, orvosi segédeszközeik költségeit pedig a szeretetszolgálat fedezi.

A szegedi önkormányzat jelképes bérleti díjért adta át a szeretetszolgálatnak az egykori idősek otthona épületét az Alsó-kikötő soron

Az intézményben megvizsgálják, megfürdetik a hajléktalant, majd 24-48 óráig megfigyelés alatt tartják. Igyekeznek mind fizikálisan, mind mentálisan „kórházképes” állapotba hozni a beteget, s ha szükséges, ezt követően továbbszállítják a megfelelő intézménybe.

A szegedi önkormányzat 2018-ban egyszeri tízmillió forintos támogatással is segítette az új helyre költözött intézményt. Tavaly karácsonyra pedig az ellátottaknak élelmiszer csomagot is készítettek, amelyeket karácsonyi ünnepség keretében vehettek át.

Az éjjeli menedékhelyet tavaly összesen 76 fedél nélkül élő vette igénybe, közülük 32-en korábban még nem regisztrált hajléktalanok volt.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület 2001 óta játszóteret és játszóházat is üzemeltet a Retek utcában, amely tavaly összesen 352 napot volt nyitva, és átlagosan több mint kétszázan keresték fel naponta.

Az itt dolgozók tevékenységének fókuszában a hátrányos helyzetű gyermekes családok állnak, ezért a pedagógiai és szabadidő-szervezési feladatok mellett szociális segítségnyújtással és mentorálással is foglalkoznak.

Immár hat éve épült és lett a látogatók kedvenc helye a Máltai Sportpark, amely Tarján és Felsőváros határán, a Kemes utcában várja elsősorban a körzetben élő fiatalokat. Tavaly az év folyamán a parkot több mint 18 ezren látogatták – derül ki a szeretetszolgálat 2018-as beszámolójából, amelyet a bizottság tagjai egyhangúlag elfogadtak.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság hajléktalanok Máltai Szeretetszolgálat
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés