Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. április 10. 10:53 Forrás: agrarszektor.hu

Elszabadult a zöldségek ára, óriási a drágulás

A burgonya, valamint a friss zöldségek és gyümölcsök ára több mint 20 százalékkal emelkedett egy év alatt Magyarországon. Az élelmiszer árak összesen 5,4 százalékkal nőttek egy év alatt.

Hirdetés

A gyümölcsök és zöldségek elképesztő drágulása az egyre nagyobb csapadékhiánynak és aszálynak köszönhető, és ha az elkövetkező hetekben nem esik megfelelő mennyiségű eső, akkor az árak további emelkedésére lehet majd számítani.

Az idényáras élelmiszereken kívül pedig a liszt drágult a leginkább, 12 százalékkal magasabb az ára.  

2019. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - derül ki a KSH adataiból. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett a legnagyobb mértékben.

További komoly drágulásra lehet számítani idén a gyümölcsök és a zöldségek piacán, ha nem érkezik megfelelő mennyiségű csapadék az elkövetkező hetekben.

A szakemberek eleve közepes gyümölcstermést vártak 2019-ben, de a tavaszi fagyok és az őszi-téli aszály miatt még az előre jelzettnél is kevesebb lehet a gyümölcs, ugyanakkor az öntözött ültetvényeken az átlagnál jobb termésre lehet számítani.

Az élelmiszerek ára 5,4 százalékkal nőtt 12 hónap alatt, 2018. márciushoz viszonyítva, ezen belül pedig az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) emelkedett a legnagyobb mértékben, 21,1 százalékkal. Emellett a liszté 12,3 százalékkal, a péksüteményeké 9,8 százalékkal, a kenyéré pedig 6,7 százalékkal lett magasabb. Csökkent ugyanakkor a tojás ára 12,5 százalékkal, a tejé 7,2 százalékkal, a cukoré pedig 3,9 százalékkal.

Ha a 2019. februári árakhoz viszonyítva nézzük, akkor az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. Ezen belül az idényáras élelmiszereké 2 százalékkal, a sajté 1,8 százalékkal, a liszté pedig 1,7 százalékkal lett magasabb.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ár drágulás zöldség burgonya infláció liszt
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés