Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Az eredeti tudományos terveknek megfelelően folytatódik a munka a szegedi lézerközpontban az új igazgató szerint
Szegeden 2019. április 9. 18:21 Forrás: MTI

Az eredeti tudományos terveknek megfelelően folytatódik a munka a szegedi lézerközpontban az új igazgató szerint

Két új projekt is indul, az egyik a korai rákdiagnosztikával, a másik nukleáris hulladékok kezelésével foglalkozik – közölte Varjú Katalin, az intézmény új tudományos vezetője kedden az MTI-vel.

Hirdetés

Az igazgató felidézte, hogy a szegedi kutatóközpont tervezése 2011-ben kezdődött, az épületet 2017-ben adták át, majd ezt követte a lézerberendezések üzembe helyezése. Tavaly év végére jutott el a projekt arra pontra, hogy már nem az intézmény kialakítása a súlyponti téma, hanem elkezdődött a lézerek alkalmazása a tudományos kísérletekben.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az ELI HU Nonprofit Kft.-t kettős – operatív és tudományos – vezetés irányítja, annak érdekében, hogy az intézet hosszú távon jól működő kutatási platformmá váljon. A feladatok megváltozásával a közelmúltban a cég vezetése is átalakult, az ügyvezetői feladatokat márciustól Jakab László látja el – mondta az intézet kialakításában a kezdetektől részt vevő kutató.

Az intézetben az eredeti tudományos terveknek megfelelően haladt tovább a munka – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: ezt a folyamatot az intézmény tudományos tanácsadó testületének is bemutatták.

A 25-30 szakemberből álló testület javaslataival, tanácsaival segíti az intézetet, abban, hogy tudományos céljai kövessék a nemzetközi trendeket. A testület összetételében szinte minden évben van változás, a lemondók helyett új tagokat választanak

– jegyezte meg a kutató.

Varjú Katalin elmondta, hogy új projektek is indulnak, bár ezek nem szorosan az ELI-ALPS saját kutatásai. A kormány februárban döntött két kezdeményezés támogatásáról.

Az egyikben új lézeres technológiával a vérmintákban olyan molekulák jelenlétét keresik, amelyek rosszindulatú daganatokra utalhatnak. A korai rákdiagnosztikában jelentős előrelépéssel kecsegtető fejlesztés inkubációs feladatait láthatja el az ELI-ALPS átmeneti időre.

A másik projektben a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki a Szegedi Tudományegyetem koordinálásával, amerikai és francia tudósok együttműködésével. A kutatók felhasználóként érkeznek majd az intézetbe, hogy a lézerberendezéseket használják – mondta az igazgató.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összeállítását!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ELI lézerközpont
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés