Szegeden 2019. április 9. 13:43

Egy éjszakára pékek, lakatosok, vagy akár vadászok is lehetünk

A munkaerőhiány miatt ma már versengenek a cégek és a szakmák a jól képzett, szorgalmas, ambiciózus fiatalokért. Egy pályaválasztás előtt állónak pedig mi lehetne nagyobb segítség, mint az, hogy kötetlenül kipróbálhat bármilyen szakmát.

Hirdetés
Hirdetés

A Szakmák Éjszakája egy olyan rendezvény, ahol egy éjszaka alatt minden szakképző iskola kinyitja kapuit és izgalmasabbnál-izgalmasabb programokkal várja az érdeklődőket. 

Négy éve indult útjára a Szakmák Éjszakája, azóta a szakképző iskolák egyik legfontosabb rendezvényévé vált. Az érdeklődők betekintést kapnak abba, hogyan és milyen szakmákat tanulhatnak, valamint hogyan végzi a munkáját egy 21. századi szakember.

Angyalné Kovács Anikó, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója az eseményt népszerűsítő sajtótájékoztatón elmondta, hogy pénteken délután 5 órakor a résztvevő oktatási intézmények tanulói egy különleges Flashmob bemutatásával indítják a rendezvénysorozatot a Klauzál téren. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója pedig azt emelte ki, hogy idén először csatlakozik a Szakmák Éjszakájához a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium. Aki tehát festegetni vagy szobrászkodni szeretne, esetleg megnézné, hogyan készül egy míves kerámiatárgy, feltétlenül látogasson el pénteken este a Tisza partján lévő iskolaépületbe.

Dombovári Tamás a Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója is különleges élményt ígért azoknak, akik elmennek hozzájuk ezen az estén. Akik ugyanis előzetesen regisztrálnak, megnézhetik, hogyan készülnek a pékáruk a Nova Áruházban. Ők ugyanis azt is szeretnék bemutatni elsősorban, milyen munkahelyekre kerülhetnek a náluk végzett diákok, és egy korszerű péküzemnél aligha találtak volna erre jobb példát. Máhig József a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium igazgatója két érdekességgel kívánt kedvet csinálni ehhez a különleges estéhez. Az egyik egy vetélkedő, melyben az erdő éjszakai hangjait lehet hallani, majd kitalálni, melyik állatokat halljuk, a másik egy kulináris vetélkedés, melyben a vadonban élő állatokból készült ételeket kell megnevezni kóstolás után.

Horváth Gábor a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzési vezetője arról beszélt, hogy a kamara buszokkal szállítja majd az iskolákba a vidéki tanulókat, hogy ők se maradjanak le a péntek esti kavalkádról. Budai László Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője pedig a szakemberhiány kapcsán elmondta, hogy a megye középiskoláiban végzett tanulók közül 12,5 százalék kerül be azonnal a regisztrált munkanélküliek közé, ami ugyan az országos átlaghoz képest jó arány, ám van még mit javítani ezen a mutatón.

Ezen az éjszakán mindenki az lehet tehát, ami csak szeretne lenni, – mentőápoló, hegesztő, közgazdász vagy szakács – minden lehetséges.

A Szegedi Szakképzési Centrum mind a 12 iskolája a legérdekesebb programokat válogatja össze azért, hogy felkeltse az egyes szakmák iránt az érdeklődést. A Szakmák Éjszakáján nem csak általános iskolás diákokat, hanem középiskolásokat és felnőtteket is várnak, hiszen egy szakma tanulását bármikor, bármilyen életkorban el lehet kezdeni. Az a felnőtt, aki úgy gondolja, hogy szakmát váltana, tovább fejlődne, vagy éppen a munkakeresési esélyeit szeretné növelni, ezen az estén megtalál mindent, amire csak kíváncsi lehet.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: szakma pályaválasztás szakképzés Szakmák éjszakája Szegedi Szakképzési Centrum