Hirdetés
Túl a városon 2019. április 8. 23:21 Forrás: MTI

Az Európai Parlament történetében először tűzték ki a roma zászlót a szervezet egyik épületére

A nemzetközi roma nap alkalmából.

Hirdetés

A Járóka Lívia kezdeményezésére tartott ünnepi rendezvényen a fideszes képviselő egyebek mellett arról beszélt, hogy mennyire fontos felhívni a figyelmet a romák rossz életkörülményeire és hátrányos helyzetére az Európai Unióban és világszerte.

Az irány jó, de az ütem túl lassú, célzottabb intézkedésekre van szükség, hangsúlyozta, hozzátéve, hogy még nem történtek meg a kellő strukturális változások az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás, az egészségügy, vagy például a digitalizálás és a mezőgazdaság terén. 

„Az EU-ban élő roma emberek európai állampolgárok, ám emberi jogaik folyamatosan sérülnek, mivel nem kielégítőek az alapvető életkörülményeik. Az európai, nemzeti és regionális cselekvési terveket ki kell egészíteni helyi cselekvési tervekkel”

– mondta.

A képviselő felkérte az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy a 2020 utáni közösségi stratégiák proaktív és reaktív intézkedéseket is tartalmazzanak a roma képviselőkkel és civil szervezetekkel folytatott valós, rendszeres konzultációk alapján.

Az Európai Bizottság nyilatkozatot adott ki a nemzetközi roma nap alkalmából, amiben az integráció támogatására, a diszkrimináció elleni küzdelem fokozására és a gyűlöletbeszéd visszaszorítására szólított fel.

„Az EU egy olyan társadalom megteremtéséért küzd, amelyben minden kisebbség számára valóság az egyenlő bánásmód, és ahol a roma közösségek ugyanolyan jogokban és lehetőségekben részesülnek, mint bárki más. Ez a mi identitásunk”

– írták.

(Fotó: mandiner.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: cigány cigányság EU Európai Parlament Európai Unió Fidesz roma