Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Nem nagyon bírjuk egymást a falakkal: mozgássérültek és képzőművészek közös kiállítása látható Szegeden
Művház 2019. április 8. 22:54

Nem nagyon bírjuk egymást a falakkal: mozgássérültek és képzőművészek közös kiállítása látható Szegeden

Képriport
Hétfőn délután nyílt meg TASZ és az Önállóan lakni – közösségben élni nevű csoport tárlata a SZTE GTK főépületében. A helyszín akadálymentes.

Hirdetés

A szervezők ezt írják a Facebookon a kiállításról:

„Több ezer mozgáskorlátozott ember él Magyarországon. Színházba és egyetemre járnak, bringaszervízben dolgoznak, hosszú túrákra mennek, mégsem ezek az első gondolataink róluk. A tárlat célja, hogy rádöbbentse a nézőket, hogy milyen rejtett előítéleteik vannak a mozgássérült emberek életével kapcsolatban.”

Fiatal magyar képzőművészek és az Önállóan lakni – közösségben élni nevű csoport mozgássérült tagjai több hónapig dolgoztak együtt az alkotásokon. A párok az elején még nem ismerték egymást, a képzőművészek által készített interjúkon keresztül kezdtek ismerkedni. Voltak, akik fotósorozatban örökítették meg a közös munkát, mások videóban, de készült például levelezést bemutató interaktív fotóalbum is.

A kiállítás a szervezők szerint a párbeszéd, a közös munka hatásairól szól. 

„A kiállítási projekt bemutatja ahogy két, egészen más közegben élő idegen egymás megismerése során létrehoz valamit, ami a másik nélkül nem készülhetett volna el”

– írják.

A tárlat Szegeden április 26-ig lesz látható, majd júniusig az ország különböző pontjain mutatják be.

A kiállítás mellett április 13-án workshopot is szerveznek, aminek célja a közös gondolkodás arról, hogy mi kellene ahhoz, hogy egy mozgáskorlátozott ember önállóan élhessen ma Magyarországon. Április 17-ére pedig egy beszélgetést szerveznek, aminek a zöldterületek, lelki egészség és méltányos hozzáférés lesz a témája.

A kiállításról és az eseményekről további információk ezen a Facebook-eseményoldalon olvashatók. Fotóink a megnyitóról pedig a fenti képre kattintva nézhetők meg.

Érdemes megnézni ezt a videót is, ami a kiállítás egy októberi, budapesti bemutatója kapcsán készült:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: képzőművészet kiállítás mozgáskorlátozott mozgáskorlátozottak mozgássérült mozgássérültek tárlat TASZ