Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Index: három kutató is távozott az ELI-ből a kormány „tudományos politikája” miatt
Szegeden 2019. április 8. 08:30

Index: három kutató is távozott az ELI-ből a kormány „tudományos politikája” miatt

Eljutott egy levél a szerkesztőséghez, amelyből kiderül, két német és egy magyar tudós azonnali hatállyal lemondott a szegedi lézerkutató központ tanácsadó bizottsági tagságáról.

Hirdetés

világhírű részecskefizikusai döntöttek úgy még március 27-én ezért:

„az elmúlt hetekben lecserélték a szegedi lézerkutató vezetőjét egy bankszektorból jövő emberre, aki kinevezett valakit az intézet egyszemélyes átvilágítására a kutatókat és az irányító testületet megkerülve, hogy aztán politikai döntéssel a magyar tudományban hatalmas pénznek számító 20 milliárd forintot adjanak nekik egy olyan új projektre, amelynek még messze nincs bevett módszertana, a benne rejlő lehetőségekkel szemben pedig komoly kételyek vannak a tudományos életben. A felmondott kutatók szerint a vezető kinevezésének gyakorlata sem az európai gyakorlatnak megfelelő, emellett tartanak attól is, hogy átírják az európai jelentőségűnek szánt intézet küldetését is”

– jelent meg az indexen.

A fizikusok levelükben leírták azt is, hogy a tervezett egyciklusú lézerrendszer a tudományos életben előzmények nélküli, és „megalapozhatja a világhírét egy kisvárosnak Magyarország déli részén”, egyúttal súlyos aggodalmukat fejezik ki a friss döntésekkel kapcsolatban.

„Mély megdöbbenésünkre a létesítményt és hírnevét fenyegető azonnali kockázatokról szereztünk tudomást”

– idézi őket az index, és négy „vörös vonalra” hívják fel a figyelmet. Szerintük elfogadhatatlan, hogy:

  • az új belső átvilágítással egy embert bíztak meg,
  • ez a fajta átvilágítás összeférhetetlenséget vet fel;
  • jelentős magyar állami közpénz elköltése mindenféle szakmai értékelés nélkül;
  • a kutatóközpont eredetileg meghatározott tudományos missziójának és jövőjének elvesztése.

„Ezek egyikéért sem kívánunk felelősséget vállalni. (...) Őszintén reméljük, hogy a létesítmény visszatér az elfogadott sztenderdekhez és az elfogadott küldetéséhez.”

Hogyan jutottunk el idáig?

Február 22-én a kutatóintézet vezetőjének Jakab Lászlót nevezték ki, a Nemzeti Vagyonkezelő gazdasági főigazgatóját, valamint a Citibank Befektetési Szolgáltató Kft. elnök-vezérigazgatóját, nulla tudományos múltja nincs. Mjad eztán a március 8-i Magyar Közlönyben ezután megjelent egy Orbán Viktor által szignózott kormányhatározat, amely több tételben összesen több mint 20 milliárd forintot rendel a szegedi tudományos célokhoz.

Mindezt egy bevallottan még kísérleti szakaszban lévő pilot projektre adják. Ez a Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ, ami a kormányrendelet értelmében idén 2,7 milliárdot, 2024-ig pedig további 17,9 milliárd forintot kap majd – ne feledjük, a hétvégén írtuk meg, hogy 3,6 milliárdot kap a lézerközpont a nukleáris hulladék biztonságosabb kezelésének megoldására.

Videónk is van, nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ELI lézerközpont
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés