Hirdetés
Ziccer 2019. április 7. 17:46

A vége nagyon izgalmas lett, de Szegedre került a kupa

Képriport
Idén is összejött az álomdöntő a kézilabda Magyar Kupában, a Szeged és a Veszprém találkozott. A kérdés az volt, hogy a Szeged hetedik alkalommal, vagy a Veszprém 28. alkalommal győzedelmeskedik. Hatvan perc játék után meglett a válasz, a MOL-Pick Szeged hódította el a kupát.

Telekom Veszprém–MOL-Pick Szeged 27–28 (10–17)
Férfi kézilabda, magyar kupa, döntő, Debrecen, Főnix csarnok. Vezette: Kiss, Bíró.
Telekom Veszprém: Sterbik – Marguc, Nagy L. 7, Blagotinsek 1, Terzic, Nenadič 1, Manaskov. Csere: Mikler (kapus), Lékai 5, Gajic 5/4, Nilsson 2, Mackovsek 1, Ilič 2, Mahé 1/1, Tönnesen, Strlek 3. Vezetőedző: David Davis.
MOL-Pick Szeged: Alilovic – Šośtarič 3, Maqueda 7, Bombač 6, Bánhidi 1, Zsitnyikov, Källman. Csere: Šego (kapus), Gaber 1, Cañellas 2, Kašpárek, Sigurmannsson 4/1, Blazevič, Balogh 2/2, Bodó 2. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Hétméteresek: 6/5, illetve 4/3.
Kiállítások: 8, illetve 12 perc.

Mind a két együttes könnyedén lépett túl az elődöntőben ellenfelén, a Szeged a Balatonfüredet, a Veszprém pedig a Dabast győzte le szombaton. Vasárnap a bronzmérkőzésen a Balatonfüred diadalmaskodott, így ők állhattak fel a dobogó harmadik fokára.

A döntő 16 órakor kezdődött a debreceni Főnix Csarnokban. Gyors gólváltásokkal indult a mérkőzés, majd nyolc perc után két nagyszerű Alilovic védés után már két góllal vezetett a Szeged. Azonban ezt Nagy László két góljával gyorsan egalizálta.

Az első hetest a 14. percben a Szeged lőhette, azonban Sigurmannsson kihagyta, vagy inkább Sterbik kivédte.

Felváltva estek a gólok, de a 15. percben kétgólos előnybe került a Szeged. A Veszprém vezetőedzője, David Davis azonnal időt is kért. Nem sokra mentek vele, mert a következő gólt is a Szeged dobta, Sigurmannsson a szélről talált be (7–10).

Egy gyors veszprémi gólt követően újra hétmétereshez jutott a MOL-Pick Szeged. Balogh be is lőtte, így újra három gól volt a Tisza-partiak előnye.

Alilovic továbbra is ihletett formában védett, jó néhány ziccert megfogott. A Szeged igen keményen védekezett, a veszprémi csapat kereste a rést, de nem találta.

A 20. percben egy lecsorgó labdából tovább növelte előnyét a Szeged (8–12), a Veszprém kapust is cserélt, Mikler állt be. Maqueda lövését meg is fogta.

A 22. percben Manaskov kezdett el vérző fejjel a szegedi kispadnál és a bíróknál reklamálni, hogy lekönyökölték, azonban a bírók nem látták az esetet. Némi szópárbaj és lökdösődés után lecsillapodtak a kedélyek és folytatódhatott a mérkőzés.

A 23. percben újabb heteshez jutott a Szeged, Balogh ezt is belőtte, így már öt gól lett a bajnok előnye. Hosszú percek után talált újra a kapuba a Veszprém, így 9–13-ra alakult az eredmény.

Elöl-hátul „masszázs”: Borut Mackovsek és Blaz Blagontisek próbálta megállítani Dmitrij Zsitnyikovot. Kattintson nyitóképünkre, nézze meg a döntőn készült galériánkat! (fotók: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ebben az időszakban mind támadásban, mind védekezésben sokkal jobb volt a Szeged. Bombač két emberrel a nyakán lőtt újabb gólt, így ismét öt gólos lett a különbség.

Šośtarič ziccerét Mikler az oldalvonalon túlra rúgta, de Maqueda lövése ellen már nem volt ellenszere.

Ezt követően Alilovic ismét nagyot védett és az ellentámadásban két támadó volt két védő ellen. A támadók nyertek és már hét gól lett a szegedi előny. David Davis gyorsan ki is kérte második idejét abban bízva, hogy fel tudja rázni csapatát.

A 27. percen emberelőnybe került a Veszprém, Blazevičet küldték le két percre a bírók. Ez előnyt egy hetesből tudta csak kihasználni a Veszprém, így lett 10–16.

Mind a két kapu előtt kimaradtak a helyzetek, az egyik oldalon Mikler védte Bombač lövését, a másik oldalon a kapufa segített az időközben beállt Šegónak.

A félidő vége előtt 16 másodperccel Pastor edző is időt kért. Minden bizonnyal a cél az volt, hogy góllal fejezze be csapata az első játékrészt. Ez sikerült is, a fantasztikusan játszó Bombač a bal felső sarokba vágta a labdát, így a félidőben hétgólos előnnyel (10–17) vonultak pihenőre a csapatok.

Az első félidő statisztikája is azt mutatja, sokkal jobban játszott az első félidőben a Szeged. A Tisza-parti gárda lövéshatékonysága 71, míg a Veszprémé csupán 48 százalékos volt. A védéshatékonyságban is sokkal jobb a bajnok, hisz 44 százalékkal szemben a Veszprém csak 19 százalékot tudott felmutatni.

A második félidő mind a két oldalon egy-egy kimaradt helyzettel kezdődött, majd Nagy László talált a kapuba. Veszprém keményebben kezdett el védekezni, de Bombač ellen nem tudtak mit tenni, a szlovén irányító újra betalált.

Mintha egy kicsit bent maradt volna az öltözőben a szegedi gárda, az első négy perc után a három veszprémi gólra csak eggyel válaszoltak.

A 35. percben emberelőnybe került a Szeged, amit nem tudott elsőre kihasználni, de másodszorra már Šośtarič belőtte. Ehhez kellett az is, hogy Alilovic egy újabb ziccert fogjon. Gyorsan visszaállt a hét gólos szegedi előny, Maqueda az üres kapuba talált be. A következő támadásban Sigurmannsson lemásolta, ő is az üresen tátongó kapuba lőtte a labdát, és így már nyolccal vezettek a Kékek.

Emberelőnybe került a Veszprém a 38. percben. Könyörtelenül ki is használták a lehetőséget és hat gólra csökkentették hátrányukat (15–21).

Azonban Szeged varázsolt egyet, Bombač csodaátadását – háttal állva passzolt a beállósnak – Bánhidi lőtte a kapuba. A veszprémi válasz azonnal megérkezett, így maradt a szegedi előny.

A 41. percben ismét hétmétereshez jutott a Veszprém, Šego nem tudta hárítani, így 17–22-re módosult az eredmény.

Ekkor úgy tűnt, hogy a Szeged egy kicsit megtorpant, több helyzet is kimaradt, a lövéseket blokkolta a Veszprémi fal. Úgy tűnt, magára talál a Veszprém, minden bejött nekik, a Szegednek meg szinte semmi. Fel is jöttek négy gólra. Pastor edző gyorsan időt kért, hogy felrázza csapatát.

Maqueda törte meg a szegedi góltalanságot és a második félidő felénél betalált, így öt gólra növelve az előnyt.

A 47. percben Bánhidit ütésért piros lappal végleg kiállították. A hétméteres azonban kimaradt.

Bodó a mérkőzésen a 48. percben lőtte az első gólját, pont időben. Ekkor felválta este a találatok, a Veszprém nem tudott közelebb férkőzni a Szegedhez.

Alig telt le a kiállítás, újra leküldtek egy szegedi játékost, azonban Bodó emberhátrányból is betalált. Nagy László villámgyorsan válaszolt.

Bombač ellen igen keményen léptek fel a veszprémi védők, kétperces kiállítás lett a jutalom. Az előnyt Gaber használta ki, majd egy belemenés után Šośtarič lőtt az üres kapuba, így lett 21–27.

Az 54. percben a szegedi játékosok figyelmetlenségét kihasználva gyorsan két gólt is lőtt a Veszprém, megint egy kicsit szorosabbá téve a mérkőzést (23–27). Úgy tűnt, a vezetés inkább a Kékeket zavarta össze és már az előny három gólra olvadt.

Bombač saját lövésének kipattanóját szedte össze és vágta a kapuba, így öt perccel a vége előtt ismét négy gólra növelte az előnyt.

Megint csak nem sikerült semmi a Szegednek, sorra maradtak ki a helyzetek. A veszprémi játékosok az utolsó erejüket összeszedve vágtak neki az utolsó három percnek.

Az utolsó két percnek emberhátrányban – Cañellast állították ki – vágott neki a Szeged. Az előny már ekkor két gólra olvadt. Hetven másodperccel a vége előtt a szegedi előny már csak egy gól volt, mivel Bombač lépéshibáját Nagy László könyörtelenül kihasználta.

Pastor edző ismét időt kért. Tudta, ha most sikerül gólt lőni, akkor megvan a győzelem. Amennyiben nem, akkor bármi lehet!

Az utolsó támadásban Nagy László lerántotta Bodót, így két percet kapott. Az előnyt nem sikerült kihasználni, Sigurmannsson a szélről Sterbiket találta telibe.

A Veszprémnek öt másodperce maradt az egyenlítésre. Ez végül nem sikerült, Lékai lövését fogta Alilovic, így Szegedre került a Magyar Kupa!!!

A kupagyőztes csapatot késő este a Széchenyi téren fogadja a város vezetése. A köszöntést a Szeged Televízió élőben közvetíti.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: férfi kézilabda kézilabda magyar kupa MOL-Pick Szeged Veszprém