Hirdetés
Hirdetés
Színes 2019. április 7. 10:34 Forrás: index.hu

A macska tudja, ha őt hívja a gazdája, csak nem foglalkozik vele

Japán biológusok kimutatták, hogy a macskák - egy sor más állathoz, például a kutyákhoz vagy a delfinekhez hasonlóan - meg tudják különböztetni a nevüket egyéb, érdektelen szavaktól. Értik, de nem foglalkoznak vele.

Hirdetés

Szaito Asztuko, a japán Sophia Egyetem kutatójának munkájáról az Index számolt be. A tudós kísérleteket végzett, amelynek célja az volt, hogy kimutassa, a macskák meg tudják különböztetni nevüket más szavaktól.

Végül bebizonyosodott, az állatok különbséget tudnak tenni a nevük és más szavak között.

Azonban a kísérlet megvalósításában nehézséget okozott, hogy a macskák igazán nem foglalkoznak semmivel, csak magukkal. Legtöbbször a visszajelzésük csak egy fülmozgatás, vagy egy pillantás, utána pedig folytatják tevékenységüket. Még akkor is, ha az csak szunyókálás.

A kutatók két részkísérletet végeztek. Először a saját gazdájuk hangjának felvételét hallották (aki épp akkor nem tartózkodott a helyiségben). Az első szakaszban több érdektelen szót mondott azonos hanghordozással, majd a macska nevét ugyanolyan hanglejtéssel. A macskák többsége erre jobban reagált, mint a többi szóra. A második kísérletben ugyanezt játszották el, csak egy ismeretlen ember hangjával, és a dolog úgyis működött.

A kísérletből kiderült, ha a gazdája nevén hívja az állatot és az nem jön, az nem azt jelenti, hogy nem érti, hanem tojik az emberre és nem érdekli, hogy mit is akar tőle!

„A macskák nem arra evolválódtak, hogy válaszoljanak az ember kommunikációs jeleire. Akkor kommunikálnak az emberrel, ha akarnak. A macska már csak ilyen.” - nyilatkozta Szaito a New Scientistnek

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kutatás macska
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés