Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Teljes siker: kisgyerekek, kiskutya, kismalac – képek a Móra Ferenc Múzeum cukisággyűjteményéből
Színes 2019. április 6. 14:19 Forrás: Szegedi Tükör

Teljes siker: kisgyerekek, kiskutya, kismalac – képek a Móra Ferenc Múzeum cukisággyűjteményéből

Egy reklámot két szereplővel lehet a legjobban eladni – mondják a marketingesek: legyen benne kisgyerek és kutya, mivel így megvan az a bizonyos „cukiságfaktor”. A Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményében viszont nem áll meg ennyinél az aranyosság: sokféle szempontból találhatunk cuki pillanatokat a felvételeken. A Szegedi Tükör válogatása.

Hirdetés

Az óvodások mindig is a cukiság fő megtestesítői voltak: huncutak, kedves és néha meglepő gondolataik vannak, amelyeket elképesztő aranyossággal tudnak átadni a felnőtteknek. Amikor pedig ovis csoporttal találkozunk a városban, akkor mondhatjuk: igazi cukiságbombával állunk szemben! Azért olyankor kevésbé irigyeljük a velük foglalkozó bátor óvónőket, amikor a kicsik ennyire szétszélednek, mint ezen az 1978-as felvételen, a ligetben.

Óvodás csoport kúszik-mászik az újszegedi ligetben 1978 októberében (fotó: Somogyi Károlyné/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_s290_06)

Szintén mosolygunk, amikor kisgyerekeket találunk szokatlan környezetben, például a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Auditorium Maximum nevű előadójában. Vajon milyen előadást hallgathatott a szőke hajú kisfiú, ami ennyire elgondolkoztatta? Vagy mit kiabálhatott éppen a megafonba a Lúdas Matyi-előadás egyik kis szereplője?

A jövő egyetemistái az Auditorium Maximumban 1989-ben (fotó: Enyedi Zoltán/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_e991_03)

Már nem kisgyerek, de talán még nem is igazán felnőtt a napraforgónak öltözött fiatal lány, akinek nemcsak a ruhája illett a virág tematikához, hanem a fejdísze, a nyaklánca és a kezében tartott igazi napraforgó is. Valószínűleg farsang környékén készülhetett a felvétel a XIX. század végén egy szegedi műteremben.

Szegedi napraforgólány a XIX. század végén (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_t13838)

A munkahelyen is találkozhatunk cukisággal, erre kiváló példa az aranyos kismalacot a levegőbe tartó nő, aki a Felszabadulás Tsz kitüntetett állatgondozója volt. Valljuk be: a kismalacok örök cukiságforrások!

Lúdas Matyi-előadás Szegeden 1978 nyarán (fotó: Somogyi Károlyné/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_s168_01)

Természetesen a kutyák sem maradhatnak ki a sorból. Sajnos, nem tudjuk, hogyan hívhatták a műtermi fotózás alanyát, de nagyon aranyosan figyel masnival a nyaka körül. Az is lehet, hogy már a XIX. század végén is volt kutyakozmetika, ahol így kicsinosították az ebet? Valószínűleg inkább a lelkes gazdi állhat a háttérben, akinek nagyon fontos lehetett a kutyus, ha a műterembe is elvitte.

Valaki nagyon figyel. Bundás XIX. századi őse. Lauscher és Társa fényképész felvétele (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_t22760)

Nyitóképünkön: A kismalacok örök cukibombák. A fotó már szerkesztve van: két oldalán a vastag fehér festékkel azt jelölték, mit kell majd levágni a felvételről (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_t0003280)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helytörténet Móra Ferenc Múzeum Szegedi Tükör cuki cukiság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés