• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Megjelent a Magyar Közlönyben: épülhet a torony a jogi kar épületén Lófaránál
Szegeden 2019. április 5. 07:54 Forrás: MTI/Szeged Televízió

Megjelent a Magyar Közlönyben: épülhet a torony a jogi kar épületén Lófaránál

Ősszel kezdődhet el a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Tisza Lajos körúti főépületének rekonstrukciója.

Az 1 milliárd 692 millió forintos központi forrásból megvalósul beruházással az oktatási-kutatási tér 470 négyzetméterrel növekszik. Balogh Elemér, a kar dékánja úgy fogalmazott, a háromszáz éve szabad királyi város Szeged érdeke is, hogy a nagyárvíz utáni újjáépítésben fontos elemnek számító egykori leányiskola épülete visszakapja a megközelítően eredeti arculatát. Eközben bele kell simulnia a XXI. századi modernségű településről és a számos nemzetközi ranglista szerint is a legjobb magyar egyetemnek számító SZTE-ről alkotott képbe.

Műszaki szempontból az egyik legkomolyabb beavatkozást a pince átépítése jelenti, ahol – a könyvtárraktár felújítása mellett – büfét és fogadóteret alakítanak ki. Fölötte az aula konferenciateremként vagy kari rendezvények helyszíneként használható, a szomszédos klub pedig a hallgatói lét színtereként szolgál majd. Az aulát az első emelet magasságában lefedik, a jelenlegi folyosók mint közlekedők egy légtérbe kerülnek a teremmel.

Megújulnak a tantermek, a közlekedők, a tetőtérben dolgozói étkezdét rendeznek be, és arra a szintre kerül a modernizált épület gépészete is.

A most háromszintes épületre visszakerülő torony fölidézi az eredeti látványt, miközben alkalmazkodik az épület jelenlegi arányaihoz. Ott egy újabb iroda vagy közösségi szoba alakítható ki.

A rekonstrukció alatt, ősztől az egyetemi és az egyetemhez közeli épületekben folyik majd ideiglenesen az oktatás. A jogi kar a tervek szerint a 2020–2021-es tanév elején veheti újra birtokba a teljesen felújított és kibővített épületet.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás Szeged Televízió Szegedi Tudományegyetem SZTE Balogh Elemér SZTE ÁJTK Lófara Magyar Közlöny