Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. április 5. 07:51

Két opera-thriller bemutatójával zárja a zenés évadot a színház

Képriport
Az idei évad harmadik és egyben utolsó operabemutatóját láthatják ma este a nagyszínházban a zenés műfaj kedvelői. Utoljára negyedszázada szerepelt a szegedi teátrum műsorán a Bajazzók és a Parasztbecsület, a két egyfelvonásos operát most Halasi Imre állította színpadra.

Hirdetés
Hirdetés

Operajátszásban is erős évadot tudhat lassan maga mögött a szegedi színház. Az évad első felében, tavaly novemberben Szabó Máté állította színpadra a Figaro házasságát, majd a kisszínházban év elején mutatták be a szegedi Molnár László Szép Ernő Május című darabjából készített operáját párban a 2014 decemberében egyszer már Pál Tamás vezényletével színpadra állított Donizetti Farsangi kalamajkájával, a rendezője akkor is, most is Toronykőy Attila volt.

Az idei évad utolsó operapremierjét ma, pénteken este tartják a nagyszínházban. Pietro Mascagni Parasztbecsület és Ruggero Leoncavallo Bajazzók című két egyfelvonásos operáját Halasi Imre állította színpadra olasz nyelven, magyar felirattal.

(fotó: Rafai Gábor)

A két legnépszerűbb egyfelvonásos olasz ikeroperát Edoardo Sonzogno milánói laptulajdonosnak és korabeli kiadójának köszönhetjük, aki évente operapályázatot hirdetett az újságjában. Az eredetileg kétfelvonásos Parasztbecsületet – a később híressé vált Intermezzo közbeiktatásával – a szövegírókkal egyetértésben alakította Pietro Mascagni egyfelvonásossá a kiírásnak megfelelően.

Ugyanebben az évben Leoncavallo Bajazzók című operáját a zsűri nem értékelte, mivel a pályázat egyfelvonásos operára vonatkozott, a Bajazzók pedig kétfelvonásos volt.

A Sonzogno cég pályázatán 1890-ben a Parasztbecsület vitte el a pálmát, a kiadó azonban felfigyelt Leoncavallo művére is és két évvel később, 1892. május 21-én a Parasztbecsület után mutatták be a milánói Teatro Dal Verme színpadán. Mára rövidségük és hasonló stílusuk miatt a két egyfelvonásost egyszerre tűzik műsorra az operaházak.

A két darab közös vonása a naturalisztikus ábrázolásmód, hogy hús-vér szereplők problémáit mutatja be hétköznapi történetként – ma afféle opera-thrillernek is nevezhetnénk őket.

Bár a Parasztbecsület és a Bajazzók két önálló opera, ám a szegedi előadásban most egyetlen sorsszerű történetté állnak össze.

A Parasztbecsületben

Turiddu Lolába volt szerelmes, de a lány férjhez ment, mikor a fiút elvitték katonának. Turiddu hazatér, és Santuzzánál vigasztalódik. Lola azonban hamarosan újra behálózza. Santuzza kétségbeesésében mindent elmond Lola férjének, aki bosszút esküszik.

Szereplők

 • Turiddu: László Boldizsár, Turpinszky Gippert Béla
 • Santuzza: Máthé Beáta, Dobrotka Szilvia
 • Lucia: Vajda Júlia
 • Alfio: Altorjay Tamás, Cseh Antal
 • Lola: Laczák Boglárka
 • Az idegen: Bujtor Krisztián

A Bajazzók

története szerint komédiások érkeznek a faluba. Tonio hiába ostromolja szerelmével Neddát, a társulat vezetőjének, Caniónak a feleségét, az asszony elzavarja. Tonio a büszkeségén esett csorbát úgy torolja meg, hogy beárulja Caniónak, hogy Nedda mást szeret. Az esti előadáson a commedia dell’arte valósággá válik. A mit sem sejtő nézők szeme láttára Canio igazából is leszúrja Neddát. A Bajazzók megtörtént esetet dolgoz fel. A véres jelenetnek maga Leoncavallo is szemtanúja volt.

Szereplők

 • Canio: László Boldizsár, Turpinszky Gippert Béla
 • Nedda: Horti Lilla, Ferenczy Orsolya, Kovács Éva
 • Tonio: Kelemen Zoltán, Réti Attila
 • Beppe: Raáb Gábor, Bocskai István
 • Silvio: Szélpál Szilveszter, David Buzgau, Koczka Tamás
 • I. parasztlegény: Taletovics Milán
 • II. parasztlegény: Rákai István
 • Az idegen: Bujtor Krisztián

Az operapárost a péntek esti bemutatót követően áprilisban még hat alkalommal tekinthetik meg az érdeklődők.

Nyitóképünkre kattintva megnézhetik a főpróbán készült fotógalériát.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató opera Szegedi Nemzeti Színház

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés