Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. április 4. 17:39

Konferencia a tehetséggondozásról: Szegeden eddig 370 diák érettségizett az Arany János-program keretében

Képriport
Háromnapos, országos tehetséggondozó konferencia kezdődött ma délután Szegeden. Az Arany János Tehetséggondozó Program országos találkozóját az idén már 15. alkalommal rendezik meg. A konferencián részvevő hetven pedagógust Solymos László alpolgármester köszöntötte a városházán.

Hirdetés

A 2000-ben indult, ötéves program célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok továbbtanulását. A program keretében lehetőség nyílik arra, hogy a részt vevők olyan középiskolákban, kollégiumokban tanuljanak, ahol kiemelten fontos a felsőoktatási tanulmányokra való eredményes felkészítés.

A tizenkilenc éve működő programban eddig közel 12 ezer hátrányos helyzetű középiskolás vett részt az országban.

Az évek óta sikeresen működő program országos találkozójának ezúttal Szegeden ad otthont: szombatig a városházán, a Novotel szállóban és a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban plenáris és szekcióüléseken beszélik meg a résztvevők a program legaktuálisabb kérdéseit.

Többek között a tanácskozás központi témája lesz a digitális kompetenciák fejlesztése a hátrányos helyzetű tanulók körében, de a résztvevők megtekintik a programnak Szegeden helyet adó intézmény, a Radnóti Gimnázium kulturális fesztiválját is.

– Szeged önkormányzata kezdettől fogva kiemelten támogatja a programot, mert úgy érezzük, minden gyerek fejlődése, fejlesztése fontos – mondta Solymos László a városháza dísztermében tartott megnyitón.

Az alpolgármester elmondta, Szegeden, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban az elmúlt közel két évtizedben 370 diák érettségizett a tehetséggondozó program keretében.

– Némi aggodalomra ad okot, hogy az elmúlt években csökenni látszik a program iránti érdeklődés. Ez nemcsak a demográfiai hullámvölgynek tudható be, hanem annak is, hogy sok család külföldre költözött – mondta el az alpolgármeser, aki szerint pedig a programra fordított minden egyes fillér fontos és megéri, hiszen olyan tehetséges fiatlaoknak ad kiugrási lehetőséget, akik enélkül talán elkallódnának.

– Szeged az innováció városa. Az itt élők fogékonyak a változásokra, ezt jelképezi a Tisza is állandó mozgásával – mondta Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a szegedi tankerület igazgatója.

Ő is elmondta, valóban csökkent a program iránt érdeklődők száma, ám az okok keresése helyett célravezetőbb az, ha megpróbálják érdekeltebbé tenni a fiatalokat. Ezt kísérelték meg eredményesen Szegeden: a tankerületben jelenleg 86 diák vesz részt a programban, szeptembertől viszont már 91-re bővül az érintettek száma.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradását!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: konferencia Arany János Tehetséggondozó Program Solymos László városháza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés