Szegeden 2019. április 4. 13:31

Elkezdték a felújítást a Gyík utcai bölcsődében

Képriport
A közel negyven éves épület minden elemében megújul, a szegedi intézményfejlesztési program részeként: várhatóan augusztus végén egy korszerű, minden igényt kielégítő bölcsibe térhetnek vissza a gyerekek.

– Szerencsére viszonylag közeli intézményeinkben sikerült elhelyeznünk a munkálatok idejére az ide járó gyerekeket – mondta a munkaterület-átadás előtt Király Sándorné, a tizenöt szegedi önkormányzati bölcsőde vezetője. A Gyík utcai intézményből a Cső utcai, a Siha közi, a Rókusi körúti, valamint a Hajlat utcai bölcsődékbe irányították ideiglenesen a kilencvennégy ide járó bölcsist.

Az 1981-ben átadott épületben nyolc csoportszoba található, ezek mindegyikét alaposan felújítják:

  • új nyílászárókat kapnak a helyiségek,
  • a régi lambériát újra cserélik,
  • megújulnak a vizesblokkok,
  • új burkolatot kap a padló,
  • és a bútorok is sokkal korszerűbbek lesznek.

Az új előírásoknak megfelelően akadálymentes bejárata is lesz az épületnek, illetve mozgáskorlátozottak is felfestenek egy parkolót is az intézmény mellett. Az épületet szigetelik is, felújítják a tetőt, amelyre napelemek is kerülnek. Teljes lesz az energetikai felújítás: sokkal korszerűbb és olcsóbb lesz a bölcsőde fűtése.

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester azt hangsúlyozta beszédében, hogy a szegedi intézményfejlesztési program igyekszik arányos lenni több szempontból is. Egyrészt bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, valamint egészségügyi intézményeket egyaránt felújítanak a városban, ugyanakkor ezek területi megoszlására is ügyelnek, így minden városrésznek jut az uniós forrásokból. A mostani felújítást is nagyrészt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósítják meg, ami azt jelenti, minimális önkormányzati önrész hozzáadásával 301 millió forintból valósul meg a beruházás.

Szentgyörgyi Pál azt is elmondta, a felújításoknál figyelembe kell venni az intézményrendszer kapacitását is, így egy évben két bölcsődénél többet nem lehet felújítani, hiszen nem tudják a gyerekeket ennél nagyobb létszám esetén elosztani a többi intézmény között. Az április elején megkezdett munkálatok előreláthatólag kilencven napig tartanak. Ha minden a tervek szerint halad, augusztus végén újra birtokba vehetik a gyerekek és nevelőik a Gyík utcai bölcsődét.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bölcsőde felújítás Szentgyörgyi Pál Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP Gyík Utcai Bölcsőde