Hirdetés
Szegeden 2019. április 4. 12:15

Városszépítés, városfejlesztés összhangban a környezettel

Számos korábbi terv, elképzelés kapott – stílben maradva – zöld utat: ugyanis a legfontosabb kérdés rendre az volt – egyébként nagyon helyesen –, mi lesz a zöld felületekkel, nem sérülnek-e a beruházások miatt.

Hirdetés

Munkás lett a városüzemeltetési bizottság csütörtök reggeli ülése, ugyanis nagyon sok sürgősségi indítványt kellett megtárgyalniuk, szám szerint hetet – mindegyiket támogatták, elfogadták a tagok.

Telekosztás volt Szentmihályon, ennek kapcsán a vízellátás és a szennyvízelvezetés megoldása miatt szolgalmi jogot kell alapítani, megszavazták. Kellett tárgyalniuk a partfürdő fejlesztéséről: ott egy TOP-os és egy nem TOP-os projektet hangoltak össze a városházán. Szentistványi István bizottsági alelnök itt is, és a további napirendeknél is rendre arra volt kíváncsi, mi lesz a zöld felületekkel, sérülnek-e, csökkennek-e, illetve a különböző fejlesztések milyen zöldterületi fejlesztéseket tartalmaznak.

Több mint egy hónapon át csatornázási munkák lesznek az Irinyi János utcában. A tervek szerint április 23-án kezdenek hozzá, május 29-éig fejezik be a csatornaépítést. A munkák miatt négy buszjáratot a 73, a 73Y, a 90F és a 92E viszonylatú buszokat el kell terelni – a terelésről és a menetrend-módosításról is külön cikkben számolunk be.

Megszavazták azt is, hogy a Lomnici utca „környékén” hetvenhárom új parkolót alakítson ki az önkormányzat – erről annó lakossági fórumot is tartottak, akkor be is számoltunk róla, ezúttal is külön írásban részletesen foglalkozunk majd a fejlesztéssel. Fejlesztheti a közvilágítást is Szegeden, összesen tizenegy helyszínen huszonkét lámpával lesz több, illetve, van ahol a meglévő lámpánál a teljesítményt növelik, vagy több lámpa világít majd a lámpaoszlopról. A helyszínek az alábbiak:

 • Dorozsma, Erzsébet utca Kun utca és Láp utca közötti szakasza,
 • Dorozsma, Zsilip utca 3. és 9. előtt,
 • Szentmihály, Limány köz 8., 10., 12.,
 • Rába utca–Bencfahát utca kereszteződése,
 • Dorozsma, Zöldfási út 96.,
 • Ambrus utca 5–7.,
 • Fésű utca 2/B,
 • Mustár utca – ide öt lámpát is fölszerelnek,
 • Felső Kikötő sor–Marostői utca sarka.

Elkezdődhet Szeged saját forrásából négy városrészi központ felújítása is:

 • a Szent György tér,
 • a Glattfelder tér,
 • Szőregen a Hősök tere
 • és Gyálaréten több közterület rendezésével születnek új a városrészek. Erre összesen 385 millió 65 ezer forintot szavazott meg a bizottság – ezekről a beruházásokról is külön írásban részletesen számolunk be.

Elfogadták, hogy a zöldterületek védelme érdekében pollereket és acélrácsokat, védőkorlátokat telepítsen a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

Döntött a testület a költségvetés út- és járdarekonstrukciós keretének a felhasználásáról is. A 965 millió 761 ezer forintos keret gyakorlatilag a felének a felhasználásáról döntöttek, 429 millió 638 ezer forint plusz áfa összegben összesen tizenhat helyszínen újulnak meg utak szerte a városban, itt, lásd térképünket.

Elfogadta a testület azt is, hogy a Szabadsajtó utcában a Kisfaludy utca és a Hattyas utca között megváltozzon a forgalmi rend, és egyetértettek abban is, hogy a gyalogosok védelme érdekében a Gulácsi parknál korlátokat helyezzenek ki.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: útfelújítás Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság