Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Egy hétig minden este beülhetünk a Rekamiéra: határon túli magyar társulatok jönnek
Művház 2019. április 4. 08:26

Egy hétig minden este beülhetünk a Rekamiéra: határon túli magyar társulatok jönnek

Képgaléria
Határon túli magyar színházak hozzák el előadásaikat a hétfőn kezdődő szegedi kamaraszínházi fesztiválra. A Rekamié keretében április 8. és 13. között olyan előadásokat láthat a szegedi közönség, amelyek egyébként nehezen elérhetőek.

Hirdetés

A fesztivál minden előadását követően közönségtalálkozót szerveznek az alkotókkal.

A fesztivál hat napja alatt öt külföldi magyar társulat előadása látható.

A programban helyet kapott a házigazda Szegedi Nemzeti Színház produkciója, Závada Pál Az utolsó üzlet című darabja is, amelynek ősbemutatóját ősszel tartották, Lukáts Andor rendezésében.

A szegedi Kisszínházban megvalósuló fesztivál nyitóelőadása a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Az ördög próbája című produkciója lesz.

Az ördög próbája: Radu Afrim által kitalált és megrendezett történet

A darab Radu Afrim által kitalált és megrendezett történet, az előadás szövegének létrehozói pedig maguk a szereposztás tagjai.

A történet egy sikeres vidéki üzletemberről, Ördög Miklós Leventéről szól, aki emlékezetes születésnapi díszelőadást szeretne szervezni kisfiának, Ricsinek. A szülinapi gálát szereplőválogatás előzi meg egy lepukkant egykori kultúrotthonban. A tét az ötezer eurós fődíj.

Másnap, kedden láthatja Schilling Árpád és Láng Annamária darabját a közönség a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában.

Az Exit című előadásra a fesztivál meghirdetése után pillanatok alatt elkapkodták az összes jegyet, ezért Schilling Árpád rendezése két alkalommal is látható lesz a Kisszínházban: a produkciót április 9-én nemcsak este 7 órától, hanem délután fél 5-től is bemutatják majd.

Az Exit című előadásra olyangyorsan elkapkodtáka jegyeket, hogy két alkalommal is látható lesz a Kisszínházban

A temesváriak vendégjátékában gazdasági bevándorlókat zárnak egy használaton kívüli színházépületbe valahol Nagy-Britanniában. Különböző kelet-európai országokból érkeztek: egyszerre szeretnének kijutni valahonnan, és bejutni valahová. A kintiek azt ígérték, hogy minden elrendeződik, addig nincs más dolguk: várniuk kell.

A laboratóriumi helyzet kiválóan alkalmas az önvizsgálatra. Mit gondolunk a reflexeinkről, a szokásainkról, az örökölt és tanult viselkedési mintáinkról, a bizalmatlanságunkról, az előítéleteinkről, a félelmeinkről és a vágyainkról? Többek között erről szól a Schilling Árpád rendezte előadás.

A programban helyet kapott a Danilo Kis novellája alapján készült Borisz Davidovics síremléke című darab, az Újvidéki Színház produkciója, Alekszandar Popovszki rendezése is.

Az Újvidéki Színház produkciója, a Borisz Davidovics síremléke számos fesztivál díját elnyerte

A Borisz Davidovics síremléke a jugoszláv irodalom egyik legfontosabb kötetének számít 1976-os megjelenése óta. A furcsán borgesi világot felrajzoló, kusza, tényekből és azok hiányából gazdálkodó címadó novella a biográfia lehetetlenségét teszi meg témájává. Borisz Davidovics forradalmár, de személye megfoghatatlan és megragadhatatlan, elbeszélők és mesemondók, tévhitek és legendák, terrorista cselekmények és dió nagyságú bombák jelölik életrajzának titokzatos és önellentmondásos pontjait.

Aleksandar Popovski steril terű rendezésében a temetés, a tömegsírhoz, a síremlékhez vezető út az, ami szervezőerővé válik. E kaddis mögött a kor nem csupán a forradalom kora: maga a történelem sejlik fel, babkonzervestül, esernyőstül, vörös szőnyegestül. Ironikus oratórium, matrjoska babába bújtatva. Az Alekszandar Popovszki rendezte produkciót számos fesztiválon díjazták.

A Zentai Magyar Kamaraszínház Molnár Ferenc örök érvényű klasszikusát, a Liliomot hozza el a fesztiválra, az izgalmas formanyelvű előadást tavaly decemberben mutatták be Mészáros Tibor rendezésében.

Molnár Ferenc örök érvényű klasszikusát, a Liliomot a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata hozza el Szegedre

Liliom senkit és semmit – önmagát sem – kímélve égeti az igazi bohémek kétvégű gyertyáját. Van, aki csodálja, van, aki irigyli, de csak az igazán bátrak merik megpróbálni szeretni, hisz aki őhozzá közelebb kerül, garantáltan megperzseli magát. Mert ez a tűz nem melegít, éget – egyszerre tisztító és pusztító – olvashatók az előadás ismertetőjében a rendező szavai.

A Szegedi Nemzeti Színház produkciója, Závada Pál Az utolsó üzlet című darabja április 12-én, pénteken látható. A drámát ősbemutatóként Lukáts Andor állította színpadra tavaly ősszel.

A darab 1944-ben játszódik. Főszereplői az ország legnagyobb vállalatbirodalmának tulajdonosai, de zsidó származásuk miatt üldözöttek. Egy utolsó farsangra gyűlnek össze a családi kastélyban. Aggodalmaik kettősek: egyrészt hogyan sikerülhet megmenteniük az életüket, másrészt pedig a rendkívüli helyzetben mihez kezdjenek egymás közti viszonyaikkal.

Závada Pál Az utolsó üzlet című ősbemutatóját Lukáts Andor állította színpadra tavaly ősszel

A fesztiválzáró produkció április 13-án, szombaton Heltai Jenő Naftalin című komédiája lesz, amelyet Novák Eszter rendezett a Nagyváradi Szigligeti Színházban.

Férj és feleség – csakúgy, mint a látszat – néha csal. Főképp nyáron és leginkább szerdánként. Egy biztos: szívesebben elhisszük, hogy egy férfi nővé alakul és fordítva, mint azt, hogy feleségünk, férjünk félrelép. És ez mit sem változott 1908 óta.

Heltai Jenő író, költő, publicista, színházigazgató fergeteges bohózata több mint száz éve mulattatja a nézőket, így a nagyváradi közönségnek is felhőtlen kikapcsolódást és nem múló nevetést ígér.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fesztivál Kisszínház Rekamié Szegedi Nemzeti Színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés