Hirdetés
Művház 2019. április 3. 10:44

Képeslapokon kelnek életre az egykor legendás színházak

Színház az egész világ… címmel Sándor János rendező, színházi író képeslap-gyűjteményéből rendeznek kiállítást a Somogyi-könyvtár aulájában.

A tárlat anyagát kiállításnyitó beszélgetés formájában ajánlják az érdeklődők figyelmébe. Április 5-én, pénteken 17 órai kezdettel a könyvtár első emeleti olvasótermében Sándor János mesél színházról, képeslapokról, gyűjtőszenvedélyről...

Ha nem is a világ összes, de Európa számos színházépületét megtekinthetik az érdeklődők a tárlaton. Az ókori Görögországból indulva Shakespeare Angliája után jutunk el a 19–20. századi, modern teátrumokig. A képeslapokon szereplő épületek egy részét már hiába keresnénk eredeti helyükön, mások közülük felújítva, ismét eredeti pompájukban fogadják a nagyérdeműt. Több mint harminc képen olyan régi magyar – erdélyi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai – színházat láthatunk, amelyek Trianon után országhatárainkon kívülre kerültek.


Szűkebb hazánk, Szeged szabad királyi város történetének 300 évéből alig néhány telt színjátszás nélkül, igaz az állandó kőszínházra még kicsit várni kellett. A Fellner és Helmer tervezte épületekből – a szegedi mellett – szép számmal látható a tárlókban. Az összeállítás zárásaként – a húsvétról sem megfeledkezve – néhány híres passióelőadás színhelye elevenedik meg a képeslapokon – olvasható a tárlat ajánlójában.

A képeslap-kiállítás május 15-ig látható a könyvtár nyitva tartási idejében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Somogyi-könyvtár kiállítás színház