Hirdetés
Hirdetés
Színes 2019. április 2. 15:30

Kihalnak a dínók! Kit érdekel? Gomba vagyok!

Szegedi tudósok cikke szerepel a Nature Ecology and Evolution folyóirat címlapján!

Hirdetés
Hirdetés
  • Hogyan alakulhatott a ma élő gombafajok evolúciója
  • voltak-e fajképződési robbanások és tömeges kihalási események
  • milyen szabályszerűségek szerint alakul a gombák sokfélesége a Föld különböző pontjain?

Ezeknek a kérdéseknek eredt nyomába Nagy László, Varga Torda, Krizsán Krisztina és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban működő Lendület Gomba Genomika és Evolúció Csoport többi tagja most megjelent tanulmányukban – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján.

Az MTA Lendület Gomba Genomika és Evolúció kutatócsoport. Középen Nagy László, mellette balra piros pólóban Varga Torda, jobbra kettővel világoskék felsőben Krizsán Krisztina (forrás: MTA SZBK)

Maga az adatgyűjtés négy évet vett igénybe, és számos forrásra támaszkodott. A hatalmas filogenetikai törzsfák számítása amellett, hogy elképesztő számítógépigényes folyamat, nagy kihívást jelent biológiai szempontból is: minél több faj van az adatsorban, annál nehezebb megbízható törzsfákat becsülni. Hogy a kapott törzsfák megbízhatósága nagy legyen, a szegedi kutatók teljesgenom-adatokat hívtak segítségül. A rendelkezésükre álló százhat gombagenom segítségével egy szűkebb, de nagyon megbízható filogenetikai adatsort hoztak létre, ami, kombinálva az 5284 fajt tartalmazó adatsorral nagyban növelte annak megbízhatóságát.

Hogy a szegedi kutatók a termőtestképző gombák evolúciós történetét rekonstruálni tudják, a törzsfa ághosszának az idő múlását kellett ábrázolnia. Ezt az úgynevezett molekuláris óra elvével oldották meg, azaz ha a gének mutációs rátája egyenletesen „ketyeg”, akkor a rokon fajok közötti genetikai különbség alapján megállapítható az elválásuk óta eltelt idő. A munkát nehezítette, hogy a molekuláris óra „ketyegése” ritkán egyenletes, valamint hogy óriási adatmennyiségen dolgoztak, így egyetlen eddig használt módszerrel sem volt lehetséges a gyors és precíz időkalibráció.

A gombák törzsfája a több mint 5000 fajt tartalmazó filogenetikai adatsor alapján (forrás: Varga et al.)

Az egyik legfontosabb megállapításuk, hogy a kalap és a tönk kialakulása elősegíthette új gombafajok kialakulását és elterjedését. A kutatók meglepő eredményekre jutottak a termőtestképző gombák kihalási rátájának vizsgálata közben is. Nem találták például jelét annak a 65 millió évvel ezelőtt történt tömeges kihalási eseménynek, amelynek során számos növényi és állati csoport, köztük a dinoszauruszok jelentős része kihalt.

A tanulmány angol nyelven itt érhető el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gomba kutatás MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont