Művház 2019. április 2. 14:38

Alföldi Róbert: A hatalom kulturáltságát mutatja, miként bánik a művészettel

Képriport
Május közepéig Szegeden próbál Alföldi Róbert. Bulgakov Molière, avagy az álszentek összeesküvése című darabja azt feszegeti, hogy össze lehet-e békíteni a művészetet a mindenkori hatalommal. Ma tartották az első olvasópróbát.

Évek óta nem rendezett nagyszínházi darabot Alföldi Róbert. Most Barnák László főigazgató meghívta Szegedre, hogy megrendezze Bulgakov színművét.

– Miért Alföldi Róbertre esett a választás? – kérdeztük a főigazgatót.

– Ennek több összetevője is van, de a legfontosabb az, hogy Alföldi Róbert egy kiváló rendező. Nagyon elismert színházi szakember színészként is, rendezőként is. Nagyon mai gondolkodással bír, és ez jót tesz a szegedi társulatnak, ráadásul nagyon népszerű a közönség körében is. Nem véletlen, hogy csak most, az évad végén tudott eljönni hozzánk, hiszen sokfelé, nagyon sokat dolgozik. Ezért május 17-én csak egy előbemutatót tartunk és már csak egy előadás lesz ebben az évadban. Ősztől a bérleti előadásainkban indul majd igazán útjára a darab – mondta a főigazgató.

– Úgy hírlik, több darab közül is választhatott. Miért éppen e mellett döntött? – kérdeztük Alföldi Róberttől.

– Egyrészt azért, mert még nem rendeztem Bulgakovot, másrészt elég nagyszabású, monumentális a színdarab, tehát egy nagyszínházba ilyen szempontból is jó választásnak tűnik. Azt gondolom, hogy mindannyiunknak van tapasztalata arról, hogy miként függünk bizonyos dolgoktól. Ezzel kapcsolatban a legtöbbünkben számtalan kérdés is megfogalmazódik. Ráadásul színházi közegben játszódik a darab, ami önmagában is nagyon hálás.

– A mindenkori hatalom és a művészet kapcsolatáról szól Bulgakov darabja. Mennyire aktuális ma ez a téma?

– A színházi múzeumban nem előadást látunk, hanem kellékeket. A színház pedig az a műfaj, ami az adott pillanatban és közegben jön létre, amiben él. Ezért a közönség olyan dolgokat is lát benne, amelyek foglalkoztatják és izgatják. A hatalom és művészet kapcsolata minden korban nagyon kérdéses. Egy hatalom kulturáltságát és intellektusát mutatja az, hogy miként és hogyan bánik a művészettel. Mi a bulgakovi elgondolásnál maradunk, hiszen az ő színdarabját játsszuk, azt, hogy ez a téma ma mennyire aktuális, mindenkinek a saját gondolataira bízom. Nem szeretném ezt a történetet magamra húzni. Régen rendeztem nagyszínházban, de hogy ez mennyire függ össze azzal, hogy jelenleg milyen a viszonyom a hatalommal ez engem nem érdekel, a hatalmat talán sokkal jobban.

A mai első olvasópróbán a rendező a darabban játszó művészeknek többek között azt is elmondta, bár ismert és híres darabról van, itt-ott picit mégis lazán írta meg a szerző, ezért nem is játszották sokat. Szabó-Székely Ármin dramaturggal most a már meseszerű, naivnak tűnő részeket lehántották a darabról, a megmaradt vázra szeretnék felépíteni a szegedi előadást, hogy valóban arra keresse a választ, hogyan szól, vagy szólhat bele egy gondolkodó ember szabadságába a mindenkori hatalom.

– Nem tudom, hogy ebben a történetben kinek van igaza. Annak-e, aki szerint csak az számít, amiben hisz és minden egyéb nem fontos, vagy annak, aki lázad, ha rákényszerítenek valamit. Nem tudom, mi a jó válasz arra, hogyan kell együtt élni, együttműködi a mindenkori hatalommal – beszélt kétségeiről is a színészeknek Alföldi.

A május 17-i bemutatón Balázs Áront, Medveczky Balázst, Szegezdi Róbertet, Sziládi Hajnát, Ágoston Katalint, Krupp Bencét, Gömöri Krisztiánt, Szívós Lászlót, Jakab Tamást, Bánvölgyi Tamást, Tánczos Adriennt, Kárász Zénót és Poroszlay Kristófot láthatják majd a szegediek.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alföldi Róbert Barnák László próba Szegedi Nemzeti Színház