Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. április 1. 10:25

Itt vannak Szeged vadonatúj alacsonypadlós buszai!

RIR-334–357: ez az a huszonnégy rendszám, amelyekkel forgalomba állnak a DAKK Szegedre vezényelt, Törökországban gyártott, vadonatúj Mercedes Conectói.

Hirdetés

A szegedi autóbuszrajongók most egy kicsit zokognak és örülnek is egyszerre. Zokognak azért, mert szinte teljesen eltűnnek az Ikarusok a városi buszok közül, de azért örülnek is, hogy még inkább alacsonypadlós és még fiatalabb lesz a flotta. Megérkezett ugyanis Szegedre huszonnégy Mercedes Conecto, amelyek hamarosan be is állnak dolgozni.

Történik mindez azért, mert a DAKK-nak a 2016-ban kötött, és 2017 januárjától érvényes szerződés szerint

  • idén június 15-étől minden járaton biztosítania kell az alacsonypadlós járműveket, nemcsak az egész nap közlekedőkön. Méghozzá úgy, hogy két alacsonypadlós járat követési ideje között nem telhet el több 60 percnél,
  • 2020 áprilisára minden második városi busznak klímásnak kell lennie
  • de ami a legfontosabb: nem lehet húsz évnél idősebb járműve a DAKK-nak Szeged utcáin és a járművek átlag életkora nem haladhatja meg 12 évet.

A gázüzemű Ikarusok pont húszévesek.

Még járnak a gázbuszok, de hamarosan átadják a helyüket a Mercedes Conectóknak (fotó: Szabó Luca)

Azaz a DAKK végrehajtja a szerződésben vállaltakat. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestertől megtudtuk azt is, az új járműveken is biztosítani kell, hogy az országban továbbra is egyedülálló módon, minden buszon legyen ingyenes WiFi szolgáltatás és működjenek a város által biztosított, érintő bankkártyás jegyautomaták.

– Bízunk abban, az új járművek hozzájárulnak a szolgáltatás javításához, hiszen felerészben a menetrend, felerészben a műszaki követelmények be nem tartása miatt jelentős összegeket kellett levonni a DAKK szolgáltatási díjából. Ez a tavalyi évben 61 millió forintot tett ki, és már az idén is, az első két hónapban 9,2 millió forint volt a levonás – tette hozzá Nagy Sándor.

A huszonnégy új Conecto egytől egyig szólóbusz – itt böngészheti a műszaki adatokat.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: busz DAKK Zrt. Ikarus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés