Hirdetés
Színes 2019. március 31. 11:46 Forrás: index.hu

Eltűnhet az egyik legősibb magyar kutyafajta, a kuvasz

A szakemberek aggódnak a kuvaszok jövője miatt, mivel a hivatalos adatok alapján az éves szaporulat 150-250 egyed között van és ez már a kihalási fázis.

A kuvasz a magyar kutyafajták közül az egyik legrégebbi nyájőrző kutya, talán ősibb, mint a komondor. A pásztorkodás megszűntével a tanyák és vidéki kúriák nyájőrzőkutyája lett, s esténként, ha eleresztették őket a láncról, életveszélyes volt magányosan csámborogni az alföldi tanyák közt. A kuvasz őrző-védő pásztorkutya, de hajdan vadászkutyaként medve-, bölény-, és őstulokvadászatnál alkalmazták.

Az egykor kedvelt kuvasz egyedszáma 1800 regisztrált egyedre csökkent. A hivatalos adatok alapján az éves szaporulat 150-250 egyed közötti, ez a kihalási fázis – figyelmeztet a Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület. A közleményben hozzáteszik, hogy a fajta megmentéséhez, a számban és minőségben való fejlesztéséhez elhivatott kiállás szükséges.

Az egyesületben – melynek egyik alelnöke Czene Attila olimpiai bajnok úszó – minőségi kuvasz szukacsaládok és erős génállományú alapállomány létrehozatalát 5-10 év alatt tervezik. Kutató munkába is fogtak, hogy felderítsék és folyamatosan publikálják a kuvasz múltját és megújulási lehetőségeit.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kutya kuvasz