Hirdetés
Művház 2019. március 30. 10:34

A walkűrök ma New York-ból lovagolnak a Délvidék Házba

Wagner monumentális operájával, A walkűrrel folytatódik ma a New York-i Metropolitan Opera Live in HD nemzetközi közvetítéssorozata az újszegedi Délvidék Házban. Az ötórás élő közvetítést délután 5 órától láthatják az operabarátok.
Hirdetés
Hirdetés

A Robert Lepage rendezte ötórás operaközvetítést német nyelven, angol és magyar felirattal vetítik.

A walkűr Richard Wagner három felvonásos operája, a Nibelung gyűrűje tetralógia második része.

Librettóját a zeneszerző írta a Völsunga saga és az Edda-énekek alapján.

Ősbemutatója 1870. június 26-án volt Münchenben, II. Lajos kérésére. Wagner nem volt elragadtatva az ötlettől, hogy zenedráma ciklusát „megcsonkítva” mutassák be, hiszen annak csak első két részét adták elő Münchenben, még a bayreuthi ősbemutatók előtt.

Magyarországon 1883. május 24-én mutatták be a budapesti Gyapjú utcai Német Színházban, Angelo Neumann Utazó Wagner-társulatának előadásában.

A walkűr a Ring-ciklus – vagy Nibelung tetralógia – azon darabja, amelyet a sorozat tagjai közül önállóan is a leggyakrabban tűznek műsorra. Ennek az a magyarázata, hogy e monumentális méretű alkotás viszonylag laza szállal kötődik a korábban történtekhez és bár maga is előzménye a továbbiaknak, önmagában is kerek egységet alkot.

Aki egyszer belekóstolt Wagner muzsikájának világába, az többet sosem szabadul tőle – tartják a wagneriánusok. És aki egyszer megismerte Robert Lepage rendezésének székhez szögező vizuális orgiáját, az sem szabadulhat többé, állítják azok, akik néhány évvel ezelőtt egyik ámulatból a másikba esve nézhették végig a teljes Nibelung gyűrűje közvetítéssorozatát.

A Metropolitan most a közönség óhajának engedve tűzi újra műsorra a ciklus legnépszerűbb darabját, az önállóan is gyakran játszott Walkűrt.

Philippe Jordan már több produkciót is dirigált Bayreuthban, tehát avatott kezű Wagner-karmester; ráadásul a Párizsi Nemzeti Opera főzeneigazgatója, aki rövidesen a Bécsi Állami Operában tölti majd be ugyanezt a posztot – érdemes rá odafigyelni.

Csakúgy, mint a szereplőkre: a nálunk is jól ismert Stuart Skelton és Eva-Maria Westbroek alakítják Siegmundot és Sieglindét, Greer Grimsley Wotanja pedig a róla szóló pozitív híradások fényében kelt várakozást. Brünnhildét a szerep egyik legkiválóbb alakítója, Christine Goerke énekli.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Délvidék Ház Live in HD Metropolitan Opera vetítés Belvárosi Mozi