• Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • A nagy tekerés: egy órával kevesebbet alszunk, illetve nem, de ebbe most ne menjünk bele...
Színes 2019. március 30. 08:50 Forrás: MTI

A nagy tekerés: egy órával kevesebbet alszunk, illetve nem, de ebbe most ne menjünk bele...

Hiszen pont annyit alszunk, amennyit, csak amikor fölkelünk, már egy órával előrébb járunk az időben.

Hirdetés
Hirdetés

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani. Az átállás érinti a közösségi közlekedést és a légitársaságok menetrendjét is.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően már kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt.

A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik – olvasható a közleményben.

Az átállás érinti a közösségi közlekedés menetrendjét. A Mávinform MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el. Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint. A Bécs–Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás – most legalább tényleg lesz mire fogni a késést, a Románia felől érkezik nemzetközi személyvonatok ugyanis valahogy, valamiért mindig rendre órákat késnek. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul 3.39-kor. A Bukarest–Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul tovább a Keleti pályaudvarra, illetve Bécsbe.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyári időszámítás