Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • A nagy tekerés: egy órával kevesebbet alszunk, illetve nem, de ebbe most ne menjünk bele...
Színes 2019. március 30. 08:50 Forrás: MTI

A nagy tekerés: egy órával kevesebbet alszunk, illetve nem, de ebbe most ne menjünk bele...

Hiszen pont annyit alszunk, amennyit, csak amikor fölkelünk, már egy órával előrébb járunk az időben.

Hirdetés

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani. Az átállás érinti a közösségi közlekedést és a légitársaságok menetrendjét is.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően már kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt.

A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik – olvasható a közleményben.

Az átállás érinti a közösségi közlekedés menetrendjét. A Mávinform MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el. Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint. A Bécs–Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás – most legalább tényleg lesz mire fogni a késést, a Románia felől érkezik nemzetközi személyvonatok ugyanis valahogy, valamiért mindig rendre órákat késnek. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul 3.39-kor. A Bukarest–Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul tovább a Keleti pályaudvarra, illetve Bécsbe.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyári időszámítás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés