Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Parkolás Szegeden: egyértelmű szituációk, jól működő rendszer, milliárdos bevétel
Szegeden 2019. március 29. 14:59

Parkolás Szegeden: egyértelmű szituációk, jól működő rendszer, milliárdos bevétel

Miközben Budapesten másról sem lehet hallani mostanában, csak arról, Ferencvárosban hogyan folytak el a parkolási pénzek, illetve hogy Zuglóban, és más kerületekben is százmilliós veszteségeket termel a parkolás, addig Szegeden ez az üzletág nem egyszerűen nyereséges, a közösségi közlekedést is részben ezekből a bevételekből finanszírozzák.

A 444 egy egész estés dokumentumfilmet forgatott arról, hogyan teszik el a parkolási pénzeket, hogyan állít ki hamis parkolószelvényeket az automata a 60 ezres lakosú Ferencvárosban, Budapest IX. kerületében. Ha hamis szelvényekkel nem is kell küzdeni a kétszer akkora lélekszámú Zuglóban, de veszteségekkel igen sok milliós mínuszt termel a kerületnek a parkolás. Erről Karácsony Gergely polgármester is nyilatkozott, sőt, az ATV-s interjú kapcsán azt is meg lehetett tudni, Tarlós István főpolgármester szerint a zuglói parkolási szerződésbe lényegében bele van kódolva a pazarlás. A kerületben egy automata havi fenntartási díja 69 ezer forint, miközben van olyan kerület, ahol ezt a munkát 6000 forintért végzi el a parkolási cég. Karácsony minderről tudott is, de mint mondta, amikor erről tárgyalt a kerület közgyűlése, tartózkodott. Szerinte az MSZP és a Fidesz háttéralkut kötött a kerület parkolási tenderéről. Erre tromfolt rá Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje, aki szerint, Karácsony csak így védekezett. Horváth úgy látja, szerinte semmi rossz nincs abban, ha a két oldal néha együttműködik. Csak részben kapcsolódik ide, de hasonló véleményen van Bangóné Borbély Ildikó is, aki azt mondta egy vitafórumon, ahol Novák Katalin állt vele szemben, hogy az MSZP meg fogja szavazni a Fidesz családtámogatási programját.

De vissza a földre, illetve a parkolózónákba!

A 170 ezres Szegeden eközben 1 milliárd forintos bevételt hoz az üzemeltető Szegedi Közlekedési Társaságnak a parkolási rendszer működtetése, amire óriási szükség is van, mert az utasoktól származó jegyárbevétel alig egyharmadát fedezi a szegedi tömegközlekedés működési költségvetésének. Ebből és további önkormányzati támogatásból fedezi a cég a szegedi busz-, villamos- és troliközlekedést. Azaz, aki parkolóbérletet vagy szelvényt vált, az igazából egy kicsit tömegközlekedik is.

2017. június 6-ától működik úgy a parkolás Szegeden, ahogy: ezen a napon álltak üzembe a lenti térképen látható automaták, amelyeknél készpénzzel vagy érintős – lánykori nevén paypassos – bankkártyákkal is lehetett fizetni – csakúgy, mint a már korábban is bevált sms-küldéssel, az ebből a szempontból nem változott. A parkolószelvények tehát ekkor tűntek el. A bérletes rendszer sem változott érdemben. Meg kellett szokni azt is, hogy eltűnt a „táblaerdő”, amely a parkolózónákat jelezte minden kereszteződésben, de egészen hamar átálltak a szegedi autósok az új rendszerre. Az automaták működése, működtetése is elsőrangú, minden egyes automatahiba azonnal fönn van a társaság honlapján.

A bevételek oda folynak be, ahova kell, nem véletlen hát, hogy a nyereség arra is alkalmas, hogy más SZKT-s üzletágnak is jusson belőle.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: parkolás Szepark