Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Fontos szakmai elismerést kapott a szegedi lézeres kutatóintézet épületkomplexuma
Szegeden 2019. március 27. 13:45

Fontos szakmai elismerést kapott a szegedi lézeres kutatóintézet épületkomplexuma

Képriport
Különleges építészeti eljárásokat kellett alkalmazni akkor, amikor 2014-ben elkezdték építeni a szegedi lézeres kutatóintézet épületegyüttesét. A komplexum tavaly novemberben nyerte el az Építőipari Nívódíjat, amit mostantól egy emléktábla jelez majd az intézmény bejáratánál.

Hirdetés

A Szegeden megépült ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) kutatási nagyberendezés elsődleges küldetése az, hogy ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját tegye hozzáférhetővé a nemzetközi tudományos közösség különböző felhasználói csoportjai számára. A létesítmény küldetésének másik fő eleme a nagy csúcsintenzitású és nagy átlagteljesítményű lézerek tudományos és technológiai fejlesztésének elősegítése.

A komplexumban összesen 4600 négyzetméter tiszta tér található.

Ilyen speciális elvárások körültekintő tervezést és nagyon pontos megvalósítást követelnek. A háromemeletes épület összesen 25 ezer szintnégyzetméterrel egy tizenhat hektáros területen helyezkedik el. Speciális cölöpözést kellett alkalmazni, úgynevezett vakpincét létesítettek, és rezgésmentes alapot öntöttek. Mindez lézerkísérletek esetében rendkívül fontos körülmény. Összesen 24 úgynevezett tiszta tér van az épületben, amelyekben magukat a műszereket helyezik el.

Mucsi János, az ELI_HU Nonprofit Kft. műszaki igazgatója a táblaavató ünnepségen hangsúlyozta, hogy az eddig elvégzett különleges szakmai feladatok elismerése a díj.

Az ELI-ALPS elviszi a világba Szeged jó hírét, így ez az építészeti elismerés újabb lehetőség arra, hogy a különböző szakmák, tudományos területek képviselői érdeklődjenek a város iránt. A létesítményt az ÁKMI Kft., a K+K Környezetgazdálkodási Közhasznú Kft., illetve az Artonic Design Építészeti Kft. mintegy 140 tervezővel együttműködve tervezte Szőkedencsi Géza vezetésével. A kivitelezési munkálatokat a Strabag MML Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. konzorcium végezte.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a szakmai kamarák, egyesületek által odaítélt Építőipari nívódíj a tervezésben és kivitelezésben részvevő cégeket, komplex módon ismeri el, de a táblaavató alkalmával azokat a szakembereket is jutalmazták, akik különösen sokat tettek az épület megvalósításáért. Az ő munkájuk nélkül nem telepíthettek volna már három lézeres berendezést az épületbe, és nem kezdődhetett volna el a szakmai munka az intézetben. Jelenleg már közel háromszáz hazai és külföldi munkatárs jár ki ide dolgozni, és az önkormányzat nemrég arról döntött, hogy egy helyi járatú busz végállomása a lézerközpontnál lesz.

Az Asszonyi Tamás szobrász- és éremművész által tervezett díjtábla felavatása után a sajtó képviselői betekinthettek a szakmai műhelyekbe, ugyanis lehetőségük nyílt megtekinteni néhány olyan tiszta térbe, ahol a lézerberendezések beüzemelése már javában zajlik. Osvay Károly professzor a bejáráson elmondta, hogy rövidesen új berendezés tesztelését kezdik meg, melynek fejlesztésében litván kollégákkal működtek együtt. A SYLOS nevű berendezés egyes elemeit már a sajtó munkatársai is láthatták, mint ahogy az elsőként ideérkezett, legrégebben tesztelt egységet is, amely rövidesen alkalmas lesz olyan attoszekundumos impulzusok létrehozására, melyek az itt folyó kísérletek, tudományos eljárások alapjául szolgálnak majd.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ELI elismerés Építőipari Nívódíj
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés