Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Rózsám, nekem innen el kell mennem – mondta Cserhalmi Mihály, és meg sem állt Ausztráliáig
Szegeden 2019. március 27. 07:23 Forrás: Szegedi Tükör

Rózsám, nekem innen el kell mennem – mondta Cserhalmi Mihály, és meg sem állt Ausztráliáig

Szaltózott a focikapuban. Imádták a szegediek. Így talált rá a Cája cirkusz. 1956-ban elvette egy ávóstól a fegyverét. Biciklivel indult disszidálni. Ausztráliáig jutott. Cserhalmi Mihályról mesélt a Szegedi Tükörnek a várostörténeti sorozatban 88 éves testvére, Rozália.
Hirdetés

Cserhalmi Mihály állandóan viccelt. Jókedvű ember volt. Ezért is ragadt rá a Bohóc becenév. Az alsóvárosi Cserhalmi családban négyen voltak testvérek. Már csak Rozália él, aki a napokban ünnepelte 88. születésnapját.

Kondorosiné Cserhalmi Rozália

– Miska rengeteget focizott gyerekként a Kolozsvári téren, sokszor kergette együtt a labdát Sándor Csikarral – mesélt a bátyjáról Kondorosiné Cserhalmi Rozália.

A Szegedi Haladás labdarúgócsapata 1956-ban. Álló sor balról: Rábay, Benák, Zallár, Cziráki, Faragó, Városi, Pozsgai. Guggolnak balról: Rózsavölgyi, Mészáros, Nemes, Baráth, Vass, Cserhalmi Mihály

Cserhalmi Mihály izmos, jó felépítésű és jóképű férfi volt. A Szegedi AK-ban kezdte a labdarúgást. 1953-ig ebben a csapatban, illetve jogutódaiban, a Szegedi Szikra Munkás Torna Egyletben és a Szegedi Petőfiben védett. 1954 és 1956 között a Szegedi Haladás kapusa volt.

Átélte Szeged bombázását

Kondorosiné Cserhalmi Rozália már 13 éves korában dolgozott. Cipőfelsőrész-készítőnek tanult, átélte Szeged bombázását és a forradalmat. Két gyermeke született. Az idősebbik fia 1978-ban Németországba disszidált, azóta is ott él, egy televíziónál ruhatervező és dizájner. A kisebbik fia Szegeden taxis.

– Imádták a szegediek. Ha megfogott egy labdát, megpuszilta, mielőtt kidobta volna, majd csinált egy szaltót a kapuban. Ezt mindig megtapsolták a nézők. Miska nagyon ügyes volt, minden tornagyakorlatot meg tudott csinálni – emlékezett Rozika néni. Híre ment a szegedi szaltózó kapusnak. Így talált rá a kor leghíresebb vándorcirkusza, a Cája cirkusz is.

– A Cája cirkusz mindig a Mars téren verte fel a sátrát. Amikor megbetegedett az egyik artistájuk, megkeresték Miskát, akit láttak a meccsen szaltózni, hogy fellépne-e a műsorban. Elvállalta – mesélte Rozika néni. Elmondása szerint a testvére akkor már olyan népszerű volt Szegeden, hogy a Kárász utcán lépten-nyomon megállították, hogy gratuláljanak neki, milyen jól védett a meccsen.

1948-ban Palicsfürdőn. A kép hátoldalán szereplő információ szerint balról jobbra: Géza, Pacák, Pista és Cserhalmi Mihály

A nyomdászgépmester végzettségű Cserhalmi Mihály testvére elmondása szerint 1956-ban részt vett a tüntetéseken, sőt egy alkalommal kicsavarta egy ávós kezéből a fegyverét. – Úgy vette el az ávós pisztolyát, hogy felmutatott az égre azzal, hogy „látod, mi repül ott?”, az ávós odanézett, Miska pedig villámgyorsan kicsavarta a kezéből a fegyverét – mesélte a testvére.

Az én Szegedem

Megmutatná féltve őrzött, régi családi fotóját a Szegedi Tükörben? Fényképezte fiatalkorában az utcát, ahová beköltözött, és elmesélné a felvétel történetét? Nosztalgiázzunk együtt! Dombai Tünde újságírót eléri e-mailben vagy a Szegedi Tükör, Polgármesteri hivatal, 6720 Szeged, Széchenyi tér 10. címen vagy a 06-30/830-6459-es telefonszámon.

– Rózsám, nekem innen el kell mennem! – ezt mondta, amikor leverték a forradalmat. Sose felejtem, mindig Rózsámnak szólított. 1956 novemberében kerékpárral indult disszidálni. Baja felé tekert, amikor találkozott az úton egy teherautósofőrrel, akit rábeszélt arra, hogy menjenek el együtt az országból. Így történt. Együtt disszidáltak. Ausztriában volt egy darabig, majd Ausztráliáig hajózott. Adelaide-ben élt, egy szállodában volt karbantartó, de lámpabúrákat is készített. Mindent meg tudott javítani, mindenhez értett, olyan ezermester volt. Szép egzisztenciát teremtett. 2009-ben két hónapig voltam nála Adelaide-ben, ahol sok magyar él.

– Maradjál itt velem, Rózsám! – kérlelt.

– Mit csináljak én itt, Miska? – válaszoltam neki. Hazajöttem.

Kunszt a Tisza-parton 1948-ban. Rozália elmondása szerint a testvére, Mihály van felül

Cserhalmi Mihály imádta Szegedet. Amikor hazalátogatott, mindig felkereste régi játszótársait. 2011-ben hunyt el. Szegeden temették el. A lánya Torontóban él.

Cserhalmi Mihály Londonban 1957 októberében
Úton Ausztráliába. Cserhalmi Mihály 1958 szeptemberében hajóval ment ki Ausztráliába
Cserhalmi Mihály első motorja Ausztráliában 1959 októberében

Szabó C. Szilárd

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helytörténet Szegedi Tükör