Művház 2019. március 26. 19:28

Színházi világnap: a szegedi Menczel Andreáé az idei Soós Imre-díj

A színházi világnap alkalmából idén is odaítélték a Gobbi Hilda-életműdíjat és a Soós Imre-díjat. A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott elismerést az idén Menczel Andrea, a Szegedi Nemzeti Színház művésze vehette át.

Hirdetés
Hirdetés

A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Baranyi László, a József Attila Színház színművésze veheti át – közölte a MASZK Országos Színészegyesület.

A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Menczel Andrea, a Szegedi Nemzeti Színház művésze és Csapó Attila, a Vígszínház társulatának tagja nyerte el.

Az elismeréseket a díjazottaknak egy általuk játszott előadás után a színpadon adják át.

A színházi világnap alkalmából a Hevesi Sándor-díjat, a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését is odaítélték.

A díjazott, Menczel Andrea Gömöri Krisztiánnal és Borsos Beátával Michael Frayn Függöny fel! című vígjátékában (fotó: Rafai Gábor)

A Hevesi Sándor-díjjal Angelus Iván táncos, táncpedagógus, koreográfus, Kulcsár Edit dramaturg, kulturális menedzser és Szabó K. István rendező munkáját ismerték el.

A Hevesi Sándor-díjat minden évben annak a három művésznek, kultúraközvetítő, társulatvezető szakembernek adják át, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi elismertetéséért, megismertetéséért.
A díjat szakmai szervezetek, színházak javaslata alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának képviselőiből álló kuratórium ítéli oda.

Az idei színházi világnapon Carlos Celdrán kubai rendező, író üzenetét olvassák fel az előadások előtt a színházakban.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet 1961-es bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot, és számos színészi-színházi kitüntetést is átadnak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díj Menczel Andrea Szegedi Nemzeti Színház színházi világnap