Hirdetés
Szegeden 2019. március 24. 10:23 Forrás: Szegedi Tükör

Lencsevégre kapott cuki babák és Nagy Béláné

Szeged utcáin, fotós műtermeiben mindig is találkozhattunk aranyos babákkal – néha megszokott, néha szokatlan helyzetekben. A Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményében is megjelennek a szegedi babák már az 1880-as évektől kezdődően. A Szegedi Tükör válogatása.

Ma már egyre ritkábban visszük fotós műterembe a babákat, hiszen mindig a kezünk ügyében van a telefon, amellyel lefotózhatjuk a gyermekeket. De nem volt ez így a XIX. század végén, a XX. század elején, amikor a műtermi fotózás igazi ünnep, különlegesség volt a család apraja-nagyjának. A babákat vagy egyedül vagy édesanyjuk, családjuk körében kapták lencsevégre – a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményében találunk példát erre is, arra is.

Etetőszékben az 1880-as évekből (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 22842)

Az egyik fotón például egy klasszikus, gyönyörű etetőszékben fotózták le a kisdedet az 1880-as évek végén. A nevét sajnos nem ismerjük, de a kis talpak mosolyt csalnak az arcunkra.

Meiszner Matild a XIX. század végén (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 13917)

Egy sokkal merevebb és rémültebb pólyás babát is találunk a fotók között: ő bizony egy kislány volt, Meiszner Matild, akit Keglovich Emil legendás műtermében örökítettek meg. Az egyik fényképen egy fekve pózoló kisgyermeket láthatunk 1908-ból: Nagy Bélánét, aki ezt a nevet valószínűleg pár évtizeddel később szerezte meg.

Baba sapkában a XIX. század végéről (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 13791)

A XIX. század végéről mosolyog ránk a sapkás kisbaba kicsit kedvetlen édesanyja mellől, illetve egy családi portré is készült ebben az időszakban, a XX. század elején, ahol a szülők kifejezetten vidámnak tűnnek.

Családi portré a XX. század elejéről (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: N 8828)

Egy nagy időugrással az 1970-es évekbe érünk, ahol már nem a műteremben, hanem a szabadban köszönnek ránk a babák – mindegyikük sapkában.

Kislány a frissen épült panelrengetegben az 1970-es évek végén (fotó: Somogyi Károlyné/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: S_62_03)

Az egyik fotón például a frissen épült panelrengeteg előtt nézelődik a babakocsiból az aranyos, sapkás kislány, a másik képen pedig kötött sapkás ikreket láthatunk. Észreveszik, mi mindkét jelenet elmaradhatatlan eleme? Bizony: a babakocsira tett hálós szatyor!

Ikrek. 1978 szeptemberében fotózták le a babákat. Ha felismerik magukat, jelentkezzenek a Szegedi Tükör e-mail címén! (fotó: Somogyi Károlyné/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: S_189_07)

A nyolcvanas évek elejéről egy olyan babával találkozunk, akit nem igazán érdekel a felnőttek pingpong játéka, inkább dobozvizsgálatot tart. Az Óceán egykor fogkrémmárka – is – volt, borzalmas, sós volt, nem csoda, ha a nyolcvanas években fél Magyarország leszokott a fogmosásról ennek a fogkrémnek köszönhetően.

Előbb megvizsgálom a fogkrémesdobozt, aztán nézem a pingpongmeccset. Fotó 1982-ből (fotó: Enyedi Zoltán/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: E_678_21)

Míg Szeged belvárosában, a Móra-múzeum szökőkútja előtt csodálhatunk meg egy idilli jelenetet a vízsugárra szemet sem vető, cumizó babával és édesanyjával.

Idilli kép 1981-ből Móra parki szökőkúttal és babával (fotó: Enyedi Zoltán/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: E_557_16)

Nyitóképünkön: Nagy Béláné babakorában, 1908-ban. A Móra-múzeum fotógyűjteményében csak a baba férjezett neve szerepel (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 22258)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Móra Ferenc Múzeum Szegedi Tükör