Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A szegedi Sparokban környezetkímélő zacskókba pakolhatjuk a gyümölcsöt és a zöldséget
Szegeden 2019. március 23. 11:53

A szegedi Sparokban környezetkímélő zacskókba pakolhatjuk a gyümölcsöt és a zöldséget

A Spar a szegedi, győri, és tatabányai áruházaiban újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokkal buzdítja vásárlóit a környezettudatos magatartásra. A Spar újabb zöld kezdeményezése egyedülálló a hazai kiskereskedelemben, hiszen akár több éven keresztül is használhatjuk az egyszerűen kezelhető, többször használatos zsákokat.

Hirdetés

A Spar áruházak zöldség-gyümölcs részlegeire kihelyezett újrahasználható tasakokat a vásárlók 599 forintért szerezhetik be. A zsákok egységcsomagjai három mosható és szalaggal jól zárható, tartós, többször használatos tasakot tartalmaznak.

A vásárlók a tasakokat kétféle módon tudják használni, attól függően, hogy az adott áruházban a zöldségrészlegen önkiszolgálómérleg-rendszer működik, vagy a pénztár futószalagjába beépített berendezés méri le a választott termék súlyát.

Világszerte, így hazánkban is nagy gondot okoznak a műanyag hulladékok, különösen a műanyag zacskók túlzott használata terheli meg a környezetünket. A világban összesen gyártott műanyag zacskók 80 százalékát Európában használjuk, az Euractive 2015-ös adata szerint Európában évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra. Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte 1 billió műanyag zacskót gyártanak évente, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként.

Ma egy magyar harminc nejlonzacskót használ el évente. Ez a szám elsőre nem tűnik soknak, ám ha megszorozzuk az ország lakosságával, akkor az közel 300 millió zacskót jelent.

„Felelős nagyvállalatként az a célunk, hogy minél kevésbé terheljük a környezetünket. Ezért nagy figyelmet fordítunk arra, hogy jelentősen csökkentsük a hulladék mennyiségét, támogassuk a szelektív hulladékgyűjtést, és minden áruházunkban környezetkímélő energia-felhasználási, hűtési és világítási technológiákat alkalmazzunk. Idén március 20-ától pedig alternatív megoldást kínálunk vásárlóinknak a környezettudatosság jegyében: a többször használatos tasakok kevesebb műanyag zacskó szükségességét jelentik, vagyis hozzásegítenek az élhetőbb környezethez” – nyilatkozta Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: környezetvédelem Spar áruház zacskó