Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. március 22. 15:33

Jön a színpadi road movie: gyilkossággal lehet-e kártyaadósságot törleszteni?

Képriport
Kortárs orosz szerző, Alekszandr Molcsanov A gyilkos című művének hazai ősbemutatója ma este látható a Kisszínházban. A színpadi road movie egy kártyaadósságba keveredett főiskolás fiú izgalmas történetét eleveníti meg Vidovszky György rendezésében.

Hirdetés

A forgatókönyvíróként hírnevet szerzett fiatal orosz szerző egyszerre fájdalmas és nevettető darabját világszerte játsszák, a hazai ősbemutatóra most a Szegedi Nemzeti Színház társulata vállalkozott.

Kortárs orosz művet ritkán mutatnak be Magyarországon, így a szegedi társulat ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy az orosz irodalmat ne pusztán Csehov művei alapján ismerje a nagyközönség.

– A felnőtté válás folyamatának része, hogy számos olyan meghatározó kérdésre keresünk választ, hogy mit jelent a hit, akár önmagunkban, akár vallásos értelemben, hogy miként értelmezhető a bűn fogalma, van-e mentség rá, van-e feloldozás alóla? Ehhez társul a szerelem kusza érzelmi vihara, és a nagy kérdés, hogy sorsunk végzetszerű folyamat-e vagy döntéseink eredménye? Erről mind kendőzetlenül mesél a főhős és ezért lehet érdekes a kamaszok számára is – mondta el a darabválasztás okairól a főigazgató, Barnák László.

Maga az irodalmi mű idehaza még egy újszerű, friss szöveg, amelyet hivatalosan nem dolgoztak fel, nem játszották hazánkban, ez pedig nagy szabadságot nyújtott a színpadra állításban.

A darab műfaji meghatározása alapján színpadi road movie. A filmekből ismert műfaj szerint a szereplők a darab egészében egy hosszú utazáson vesznek részt, helyről helyre vándorolnak.

Színpadi deszkákon a sok helyszínváltozást nem egyszerű megoldani, a darab pedig nem más, mint egy 24 órás utazás, ezért az előadás díszlete egy kipreparált ukrán autóbusz, ami a történet során számtalan alakot és funkciót ölt magára.

A darab története szerint Andrej főiskolára jár. Tizenkét ezer rubelnyi kártyaadósságát úgy törlesztheti Szjékának, a kollégium vezérbikájának, hogy begyűjt egy korábbi ötvenezer rubeles adósságot vagy megöli az adóst.

Szjéka a biztonság kedvéért elküldi Andrejjel saját barátnőjét, Okszánát. A fiatalok nem örülnek sem a feladatnak, sem egymásnak, de nekivágnak az útnak, mert félnek Szjékától. Autóbuszra szállnak, stoppolnak, útitervet változtatnak, gyötrődnek, döntéseket hoznak. Mert megölni valakit mégsem olyan egyszerű.

– A cím ellenére a darab nem torkollik gyilkosságba, de témája miatt a fiatal és az idősebb korosztálynak is egyszerre fájdalmas és nevettető színházi élményt kínál – mondta el portálunknak a próbák kezdetén a rendező, Vidovszky György.

Az egyfelvonásos, másfél órás darabban Okszána szerepében Ágoston Katalint, Andrej szerepében Medveczky Balázst láthatja a szegedi közönség, az Anyát Borsos Beáta, Szjékát pedig Bánvölgyi Tamás alakítja.

Nyitóképünkre kattintva megnézheti a főpróbán készült képriportunkat.

Videónk is van! nézzek meg a Szeged Televízió tudósítását!

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kisszínház Vidovszky György A gyilkos bemutató
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés