Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. március 21. 18:48

Régi rókusi diákok befőttes üvegben üzentek a maiaknak: Előre! Rendületlenül!

Képriport
Mire gondolhattak a rókusi iskola diákjai 1969. március 21-én? Ötven évvel ezelőtt időkapszulába zárták üzenetüket, amit utódaik ma bontottak ki az iskola falából. Volt izgalom, és némi meglepetés is.

– Senki sem tudja ma már, mit is rejt a falba zárt üzenet. Én másodikos voltam, amikor elrejtették, de már nem emlékszem, miért nem voltam akkor éppen ott. Azóta sokszor kérdezik a mai diákok, mi lehet benne? – mondta Herédiné Szűcs Ildikó, aki nemcsak diákja volt a rókusinak, hanem 36 éve itt is tanít. 

Kiderül az is, ahogy közeledett az ötvenéves évforduló, úgy egyre többen, egyre többet beszéltek róla. Most több százan eljöttek, hogy részt vegyenek az üzenet kibontásában. Volt, aki az edzésről maradt el emiatt.  

Bunda Mihály, aki éppen 1969-ben végzett arra még emlékszik, hogy Veszprémi Lászlóné volt az osztályfőnöke, de hogy mikor és kik falazták be az üzenetet az akkori úttörőterem falába, már nem.

– Állítólag újságot és aprópénzt is bezártak a falba, de biztosat már senki sem tud. Most majd kiderül – mondta.

Szeged egyik legnagyobb iskolájának 32 osztályába közel nyolcszázan tanulnak. Ma délután legalább ötszázan eljöttek, hogy megtudják, mit rejt a befalazott időkapszula, mit üzennek ötven évvel ezelőtti diákelődeik a maiaknak.

Mint a mókus fenn a fán… – zendített rá stílszerűen az egykori úttörőénekre az iskola kórusa, s ezzel kezdetét vette az ünnepélyes kifalazás.

Elsőként az iskola egykori diákja, mai tanára emlékezett azokra az időkre, amikor még negyedikes diák volt és maga is látta az üzenet elrejtését:

– Ötven éve csak itt lehetett angolul tanulni és csak ennek az iskolának az udvarán lehetett télen korcsolyázni. Más volt a világ, nagyon más. Gyalog jártunk iskolába, egy forint volt egy villamos jegy, és ha megszomjaztunk, vizet ittunk a folyosón a csapból. Nem volt még golyóstoll, mártogatós tollal tanultunk írni, ezért mindig tintás volt a kezünk. Videójáték helyet pedig diafilmet vetítettünk. Elképesztően hosszúnak tűnk akkor az ötven év, de mára mégis eltelt, és most közösen megnézhetjük, mit üzentek nekünk a régi diákok.

Kókai Gyula igazgató vésőt és kalapácsot ragadott, hogy kivésse a táblát, ami mögött az elrejtett időkapszula lapult. De az akkori kőművesek alapos munkát végeztek és kemény kötésű volt a szovjet beton is, így hosszú percekbe telt, mire hatalmas ováció mellett kiemelhette rejtekéből az üzenetet. Egy befőttes üveget: benne egy piros nyakkendő, kisdobos és úttörő igazolvány, valamint egy megsárgult papír, rajta hatalmas betűkkel a régi diákok üzenete:

„Pajtások!
Szeretettel köszöntünk benneteket a Tanácsköztársaság 100. évfordulóján. Ezt az üzenetet a 2122-es számú Szilágyi Erzsébet úttörőcsapat intézi hozzátok. Csapatunk 1947-ben alakult. Minden évben az évfordulókkal kapcsolatos úttörőmozgalmakban vettünk részt. Ez évi mozgalmunk neve: A forradalom lángjai! Ennek keretében ünnepeltük a KMP, a KIMSZ és a Tanácsköztársaság kikiáltásának 50. évfordulóját.

Az évfordulókkal kapcsolatban különböző feladatokat kaptunk. Veteránoknak, forradalmároknak életét és munkásságát ismertük meg. Kutattuk a KMP, a KIMSZ és a Tanácsköztársasággal kapcsolatos eseményeket. Ennek keretében falújságversenyt hirdettünk. A feladatok végrehajtásában a csapat minden tagja lelkesen vett részt.

Néhány szóban ismertetnénk csapatunk felépítését: létszám 950 úttörő és kisdobos. A csapat rajokból, a rajok őrsökből tevődnek össze. A rajok élén pedagógus rajvezetők állnak. Az őrsöket úttörő őrsvezetők vezetik. A rajok és őrsök munkáját középiskolás ifivezetők segítik. Minden évben megtartjuk az Úttörő Kulturális Szemlét, amelynek állomásai: örsi KI, MIT TUD, rajbemutató, csapatbemutató, illetve kulturális szemle és Országos kulturális tábor.

A sporttevékenységünk igen sokrétű. Rendszeresen részt veszünk az Úttörő Olimpia versenyein. Mind a kulturális és sportvonalon, mind a szaktárgyi versenyeken országos szinten előkelő helyezéseket értünk el.

Kérünk Benneteket, hogy a Tanácsköztársaság 100. évfordulóján rendezett ünnepélyes csapatösszejöveteleken olvassátok fel ezt az üzenetet.

Dolgozó népért, a hazáért, előre! Rendületlenül!
Szeged, 1969. március 21.”

Az ünnepséget követően a mai diákok megegyeztek abban, hamarosan visszafalazzák a márványtáblát, és elrejtik majd mögötte a saját, jövőnek szóló üzeneteiket.

Hogy mit? Azt a következő hetekben közösen döntik el.

Nyitóképünkre kattintva megnézheti Szabó Luca képriportját.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: időkapszula Rókus I. Általános Iskola üzenet

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés