Szegeden 2019. március 21. 18:13

A korábbinál is zöldebb ligetet kaptak vissza a szegediek

Képriport
Tavaly februárban kezdődött el a Zöldváros kialakítása nevű uniós projekt keretében az újszegedi Erzsébet Liget teljes rekonstrukciója. Kicsit több mint egy évvel később télűző szabadtéri programokkal avatták fel a megszépült, átalakult közparkot.

– Nekem főleg a játszótér tetszik, már ki is próbáltam az összes játékot – mondta Bencsik Bora Rozi, aki nagymamája kezét szorongatva várta az Erzsébet liget ünnepélyes átadása előtt. Ekkor már több futócsoport kipróbálta az új rekontánt. Ők ragyogó napsütésben tették meg a valamivel több mint egy kilométeres távot. Czirják Anna és Takács Nikolett ekkor még csak melegítettek ekkor. A két gimnazista lány rendszeresen fut, és korábban már kipróbálták az itteni futópályákat is. Azt mondják, hogy nagyon jó az új burkolat, és hatalmas élmény ilyen zöld környezetben róni a köröket.

A zöld felület valóban nőtt az átalakítással, ezt emelte ki Botka László polgármester is a megnyitó beszédében. Ő tavaly februárban, a munkaterület ünnepélyes átadóján azt mondta, hogy XXI. századi módon felfrissítve kapják vissza a szegediek a város tüdejét.

– A tervek elkészítése előtt széles körben megkérdezték a szegedieket, hogy milyen funkciókkal egészítenék ki a területet, és ennek eredményét beépítették a tervekbe. Már most jól látszik, hogy az eredeti pihenő, sétáló funkció mellett a sportos lehetőségek új embereket vonzottak ide – mondta a polgármester, miután bejárta a parkot.

A több mint egymilliárd forintos költségvetésű beruházás keretében háromszintű úthálózatot alakítottak ki a hatalmas alapterületű parkban. Ezek közül egy aszfaltos réteg, amelyen például egy korszerű kerékpárút fut, van aprókockás elegáns burkolat, valamint sétákra kiválóan alkalmas zúzottköves útvonalat is kialakítottak.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A park lehetőséget biztosít magas szintű a sportolásra is. Egy egykilométeres beton és egy másfél kilométeres rekortán burkolatú futópálya épül. Aki inkább kondizni vagy játszani szeretne, annak is nagy örömöt fog szerezni a liget, mert szabadtéri kondipark és játszótér is várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Erre bizonyság a kis Vetró Nándor, aki nagypapája óvó pillantásai mellett próbálta ki a mászókát.

Lassan százhatvan éve

1860 óta járnak a szegediek a ligetbe. A hatalmas közpark Sisi királynő tiszteletére kapta az Erzsébet Liget elnevezést. A népszerű királyné emlékére emlékfát is ültettek itt. Az első és a második világháború után is rendezték a területet. 1948-ban vált népligetté, később pedig hagyományosan itt tartották a majálisokat. 1964-ben megnyílt a vidámpark a liget területén, ami most a játékok kertjének ad helyt. A liget felújítása uniós támogatással valósult meg, amit a város jelentős önerővel egészített ki.

Teljesen megújult a szabadtéri színpad is, a padokat kicserélték, a színpad pedig a kor kihívásainak megfelelő műszaki lehetőségekkel rendelkezik majd, miután az önkormányzat 80 millió forintot szavazott meg a színpadtechnika korszerűsítésére. A szabadtéri előadásokra 1200 embert várnak majd, és, hogy a színészek, énekesek is minél jobb körülmények között készülhessenek az előadásra, teljesen felújították az öltözőket is.

Tizennyolc kilométeres öntözőrendszert alakítottak ki, és a lakossági igényeknek megfelelőn térfigyelő kamerákat is felszereltek. Ez utóbbi harminc kamerából áll, és ennek, illetve a megújult közvilágításnak köszönhetően a hatalmas terület biztonságosabbá válik. Rendbe tették a zöldterületet is: négy és fél ezer négyzetméterrel bővült a gyepes terület, közel harmincnégy fát ültettek, 11 ezer 800 cserjét telepítettek, valamint 12 ezer évelő és egynyári virágot ültettek. A madarakat is kényeztették a tervezők, hiszen madártartókat és porfürdőket telepítettek. A liget egyik nagy újdonsága a kutyafuttató kialakítása.

A telet előbb tűzzsonglőrök produkciójával űzték el az avatóünnepség részvevői, utána Botka László polgármester elindította a futók egy csoportját. Előtte azonban azzal a kívánsággal adta át a város legnagyobb parkját, hogy érezze minden szegedi a sajátjának az Erzsébet Ligetet!

Videóink is vannak! Nézzék meg a Szeged televízió összefoglalóit az ünnepélyes átadóról és a futóversenyekről!

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László liget Újszeged