Hirdetés
Túl a városon 2019. március 21. 13:43

Orbán Viktor vereségről vereségre menetel a győzelem felé, most éppen fölakasztotta saját magát

Pontosabban felfüggesztette, de ez most mindegy.
Hirdetés

A történelemtudomány eddig úgy tudta, hogy Bonaparte Napóleon sok csatát nyert meg, de két komolyabbat elveszített. Mostantól azonban minden másképpen volt.

  • Napóleon győzött Lipcsénél, a népek csatájában, és utána nem száműzték, egyáltalán nem. Jól megérdemelt pihenését töltötte a mediterrán Elba szigetén.
  • Hasonlóképpen Waterloo-nál. Napóleon itt sem szenvedett tragikus és végső vereséget. Hanem győzött, ami után elvonult a délszaki Szent Ilonára élvezni a győzelem és a hatalom gyümölcseit.

Napóleonnak az volt a pechje, hogy nem helyezett nagy hangsúlyt a propagandára – mondjuk Elbáról vagy Szent Ilonáról nehéz is lett volna –, ezért az egész világ azóta is úgy tudja, hogy veszített.

Orbán Viktor tanult Napóleon esetéből, és nem követi el ugyanazt a hibát. A magyar politikatörténet kiugróan legkorruptabb és pénzéhesebb rezsimjének megteremtője amúgy is úgy véli, a világ – legalább felerészben – akaratból áll, történelem pedig – mint olyan – nem létezik. Csak politikai akarat létezik, meg történetírók (aka. propagandisták), akik az akaratot követik. Ha nem az övét, de azokat el kell lehetetleníteni.

Következésképpen objektív tények se léteznek. Csak látszatok vannak.

Az Orbántól független sajtóban (szerte a világon, meg Magyarországon is kisrészt) a látszat az, hogy az Európai Néppárt szerdán felfüggesztette a Fidesz tagságát. Nem vehetnek részt a pártcsalád rendezvényein, nem szavazhatnak, nem jelölhetnek tisztségre.

De Orbánt ez nem érdekli. Neki kizárólag az számít, hogy ez el ne jusson valahogy az ő szavazói fülébe. Ezért az orbánista propagandában – ami körülbelül 500 cím a magyarországi nyilvánosságban – az az értelmezés uralkodik, hogy a Fidesz voltaképpen győzött, ő maga függesztette fel saját magát.

Azon az ellentmondáson nem akadnak fel, hogy ebben az esetben mivégre a 190–3-as szavazati arány.

Meg azon se, hogy ez olyan, mintha egy bíróság által elítélt vádlott az ítélet kihirdetése után úgy nyilatkozik, hogy őt egyáltalán nem juttatták börtönbe, mindössze ő maga döntött úgy egyoldalúan, hogy felfüggeszti saját szabadságjogainak gyakorlását. Tudniillik a következő húsz évben nem kíván elhagyni egy 2×3 méteres helyiséget, amelynek ablakán rács van, az ajtón pedig kívülről van kilincs.

Az Európai Néppárt nem csak a nevében pártcsalád. Hanem úgy is viselkedik, mint egy igazi, régimódi, nagy és összetartó család. A családtagokhoz a végsőkig lojálisak, mellettük mindvégig kiállnak, mégha ők is látják, hogy megalapozottan vádolják őket – akár mondjuk – kettős gyilkossággal.

Egészen addig, amíg a családtag már nem hazudik nekik is. Meg addig, amíg nem szarik az ebédlőasztalra. Mert az már nekik is büdös lesz.

Hogy Orbánnak nincs semmiféle mozgástér – legalábbis pillanatnyilag – a Néppárton kívül azt meg az jelzi, hogy nem ő maga léptette ki a Fideszt onnan.

És hogy fontos volt őrizni a bentmaradás látszatát, azt az mutatja, hogy hajlandó volt megszavazni még saját fölfüggesztését is, csak ki ne zárják valamiképpen mégis.

Érdemben persze ugyanaz történt, csak a végső jogi aktust napolták (hónapolták) el. Orbán végképp marginalizálódott, elszigetelődött, a perifériára került. Európa (a „hanyatló Nyugat”) páriája lett.

De ezt nem ismeri be. Még veszíteni is hajlandó, csak nehogy megtudja valaki. A vereség beismerése és a tanulságok levonása helyett propagandájával előadatja, hogy visszaverték a támadást.

Ha dr. Goebbels élne, sírna attól, hogy ez nem neki jutott eszébe. Propagandamonopóliuma azt harsoghatta volna, hogy a 6. német hadsereget egyáltalán nem kerítették be és morzsolták fel az oroszok, hanem diadalmasan nyomul előre. A katonáiról pedig azért nem hall senki a hátországban, mert a 6. hadsereg már túl messze jár, átkelt az Urálon, már Szibériában harcol, lassan Kelet-Ázsiába ér.

Hogy ez dr. Goebbelsnek nem jutott eszébe. De dr. Orbánnak igen. A vereség elhazudása és letagadása persze szánalmas. De csak azoknak, akik ismerik a valóságot. A Fidesz-bázis nagy (talán túlnyomó) része ellenben nem fogja megismerni. Talán soha. Orbán tesz róla, hogy ne ismerje meg.

  • Óceánia mindig is Kelet-Ázsiával állt háborúban. Aki más állít, az áruló, nem bízik a pártban, nem bízik a Nagy Vezérben, következésképpen bevándorláspárti. QED.
  • Orbánt nem felfüggesztették, mert őt nem lehet se kizárni, se felfüggeszteni. Ő olyan, mint Chuck Norris, saját magát akasztja fel. (Vagy függeszti, de ez most mindegy.)
  • Az agresszív kismalac nem felborult a biciklivel, hanem ő így száll le.

Orbán Viktor vereségről vereségre menetel a győzelem felé. Nem lennénk most az imperialisták helyében!

Gáti Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió Orbán Viktor