Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. március 21. 09:20 Forrás: MTI

Csak egy amerikai tagállamban a katolikus egyház négyszáz tagját vádolják szexuális zaklatással

Az Egyesült Államok középnyugati vidékén fekvő Illinois állam papjait és diakónusait vádolja ezzel egy minnesotai ügyvédi iroda.

Hirdetés

Az ügyvédek egy 182 oldalas dokumentumban hozták nyilvánosságra a szexuális bűncselekményeket elkövetők nevét és fotóját.

– A szexuális visszaélések veszélye változatlanul aktuális, nem a múlthoz tartozik – mondták az áldozatokat képviselő ügyvédi iroda munkatársai. Leszögezték, ez mindaddig így lesz, amíg nem hozzák nyilvánosságra a szexuális visszaéléseket elkövető minden egyes pap, szeminarista és egyházi alkalmazott nevét.

A Jeff Anderson és társai ügyvédi iroda jelentése hangsúlyozta azt is, hogy bár a csaknem négyszáz feltételezett elkövető neve ismert, az egyházi hatóságok az egyházkerületek tagjainak csak töredékét értesítették arról, hogy kik vádolhatók szexuális bűncselekményekkel.

A jelentésben megnevezettek valamennyien a mintegy kétmillió hívőt számláló chicagói érsekséghez tartozó városokban teljesítettek és teljesítenek szolgálatot. Az érsekséghez tartozó hat egyházkerület korábban már nyilvánosságra hozott egy jelentést, amelyben tudatta: az egyház 185 tagjáról derült ki hitelt érdemlően, hogy szexuális bűncselekményekkel vádolható.

Egyes egyházkerületek tisztségviselői szerdán elutasították az ügyvédi iroda jelentésében foglaltakat. A springfieldi egyházkerület szóvivője, Andrew Hansen például „profi marketingbrosúrának” minősítette a dokumentumot, és megjegyezte, hogy a listán szereplő egyik papot már 2004-ben eltávolították szolgálatából. A rockfordi egyházkerület szintén közleményben reagált, hangsúlyozva, hogy a vádak megalapozatlanok vagy figyelmet sem érdemelnek. Ugyanakkor az egyik megnevezett papról azt állították: nem volt tudomásuk arról, hogy szexuális visszaéléseket követett el. A jolieti egyházkerület tisztségviselői nem az egész jelentést utasították vissza, de leszögezték, hogy a dokumentumban megnevezett papjaik már régóta nem teljesítenek szolgálatot az egyházkerületben.

Az érsekség közleményben tudatta, hogy nem foglalkozik „önmaga rendszabályozásával”. Kommünikéjükben leszögezik:

„Az érsekség a felmerülő vádakat továbbítja a polgári hatóságoknak, függetlenül attól, hogy mikor és hol történt a feltételezett visszaélés, a szóban forgó személy az egyházközséghez tartozik-e vagy sem, életben van-e még vagy már elhunyt.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Egyesült Államok római katolikus egyház szexuális zaklatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés