Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. március 20. 15:26

Újra magyar állampolgár lett a 100 éves Békési Ilona

Képriport
Újra magyar állampolgár lett a Kolozsváron született Békési Ilona, aki tavaly ünnepelte a 100. születésnapját. Először a Szegedi Tükör írta meg Ilona néni nem mindennapi életútját, aki még az ötvenes években vette fel kényszerűségből a szovjet állampolgárságot.

Hirdetés

– Nagyon boldog vagyok! Nagyon boldog vagyok! – ismételgette Békési Ilona, miután szerdán letette az állampolgársági esküt Botka László polgármester előtt. Erre vártam! Nagyon köszönöm! – mondta Ilona néni, aki tavaly októberben ünnepelte a századik születésnapját, és a Szegedi Tükör – a magyar sajtóban elsőként – hosszú riportban írta meg a nem mindennapi élettörténetét, amely úgy ért véget, hogy „már csak egyet kérek, adják meg nekem a magyar állampolgárságot, hogy úgy halhassak meg.”

Hála istennek, Ilona néni jó egészségnek örvend, természetgyógyászattal is foglalkozik, szereti az irodalmat.

Az Ilona néni panellakásában megtartott ünnepélyes eskütételt, és édesanyja érzelmi kitörését – aki az eskü befejeztével elénekelte az első négy sort a Székely himnuszból – megkönnyezte a lánya, Maja is.

Békési Ilona 1918. október 2-án magyar állampolgárként született Kolozsváron. A II. világháború után Moszkvában tanult az orvosegyetemen ösztöndíjasként, itt ismerkedett meg a grúz férjével, Valiko Arakelovval. Tbilisziben éltek hosszú évtizedeken keresztül, ahol elveszítette a magyar állampolgárságát. Három gyermekük született, Gyuri, Dávid és Maja. Ilona néni Tbilisziben a kulturális kapcsolatok felelőse lett, és magyar nyelvet tanított a helyi egyetemen.

Békési Ilona szerdán a lakásán tette le az állampolgársági esküt Botka László polgármester előtt. Békési Ilona a polgármesterrel, Maja lányával és Gábor unokájával az eskütétel után.

Békési Ilona kényszerűségből vette fel a szovjet állampolgárságot az ötvenes években, hogy haza tudjon jönni látogatóba a családjához. Egyébként az akkori törvények szerint nem engedték volna haza.

Az 1980-as években Szegedre költözött a beteg férjével, aki itt hunyt el. Szegeden temették el. A kisebbik fia, Dávid és a lánya, Maja akkor már Szegeden élt. Bár Békési Ilona többször szeretett volna magyar állampolgár lenni, jogszabályi és adminisztratív okok miatt ez nem volt lehetséges, ugyanis Kolozsváron eltűnt az anyakönyvi kivonata.

A probléma mostanra rendeződött a Csongrád Megyei Kormányhivatal segítségével. Békési Ilona 2019. március 20-án a lakásán tette le a magyar állampolgársági esküt Botka László polgármester előtt, és hosszú évtizedek után újra magyar állampolgár lett.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állampolgárság Békési Ilona Botka László eskütétel
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés