Hirdetés
Szegeden 2019. március 20. 10:19

Hülyeségből tényező lett a TrollFoci

Hülyeségnek indult, aztán mi lett belőle. A TrollFoci ma a magyar labdarúgással foglalkozó legnépszerűbb oldal a Facebookon. Kezdetben zárt csoportnak tervezték, aztán valami egészen más lett belőle. Mára 455 ezren kedvelik. Brand lett. Él és virul, noha sokan úgy gondolták: két-három év után kifullad. Éppen ellenkezőleg.

Hirdetés

Angol minta szolgált alapul a TrollFocihoz. Az alapvető különbséget éppen az jelentette és jelenti, hogy Szabó Levente Zsolt, Antall Adrián és Győri T. Bence szerkesztette változat a magyar fociról szól. Minderről az oldal szerkesztői beszéltek kedden este – oldott hangulatban – a JATE Klubban.

Egy átmulatott éjszaka után jött az ötlet, hogy megcsinálják a TrollFocit. Kezdetben (2012. szeptember) tízen szerkesztették. Hamar kiderült, ez így nem működőképes. Sokaknál a kezdeti lelkesedés hamar alább hagyott. Szabó Levente Zsolt mindehhez hozzátette: akkoriban a Facebook még gyerekcipőben járt, amit jelez, hogy kezdetben húsz like-nak is örültek. Szabó édesanyja nemes egyszerűséggel intézte el fia vállalkozását: hülyeségből nem lehet megélni. Kezdetben a megállapítás nem is járt messze az igazságtól.

Ameddig lesz magyar foci, addig lesz TrollFoci is – jelentette ki Szabó Levente Zsolt. Szerinte a magyar labdarúgás trollkodás szempontjából kimeríthetetlen forrás. Más megfogalmazásban: a hazai futballt nem kell provokálni. Léte és ténye önmagában provokáló – szűrhette el a hallgatóság az elmondottak lényegét. Minek gyártani a trollokat, ha azok házhoz jönnek?

Erre példa, hogy néhány éve szinte hajszálra ugyan olyan (zöld-fehér) mezben lépett pályára egymás ellen a Ferencváros és a Győr. Mindez csak akkor derült ki, amikor a középkörben felsorakoztak a csapatok. (A jelenetről fotók készültek.) Hogy miért nem előbb? Jó kérdés.

Bár az üzlet még nem indult be, a befektetők sertepertélni kezdtek a TrollFoci körül. Az első megkeresésben 36 ezer 900 forintos ajánlat szerepelt. Szabó megkereste az ajánlattévő, hogy mégis, hogyan jött ki éppen ez az ár. Miért nem 36 vagy 37 ezer forint, de nem kapott értékelhető választ – hangzott el az esten.

A nagy áttörését az oldalnak a hollandoktól elszenvedett 8–1-es vereség jelentette.

Közel 100 ezer új követő csatlakozott ekkor a TrollFocihoz, amely a „nemzeti tragédiából” viccet csinált. A kedvező hullámot igyekeztek minél jobban meglovagolni. A szerkesztők elmondása szerint ezzel sok szurkolót mentettek meg az öngyilkosságtól. (A magyar foci teljes reménytelensége sűrűsödött ebbe a mérkőzésbe – boncolgatták a jelenséget az oldal szerkesztői –, mert ilyen súlyos vereségre csak a magyar válogatott képes.)

Az újabb fordulópont a magyar válogatott 2016-os Európa-bajnoki szereplésével köszöntött a TrollFocira. Oldallátogatók és követők százezrei csatlakoztak hozzájuk. Ennek kapcsán a szerkesztők nem csináltak titkot abból, hogy közel 60 ezer látogatót letiltottak az oldalról az elmúlt években. Nem másért, mint kommentjeik miatt. „Mi nem vitatkozunk” – érvelt Szabó Levente Zsolt. A valódi indok az (ezt ki is mondta), hogy új olvasóik jelentős része nem értette meg, hogy az TrollFoci poén. Nem kell és nem szabad komolyan venni. (A TrollFoci nem áll le vitatkozni olyan kommentelőkkel, akik azt sérelmezik, hogy Ronaldót köcsögnek, Messit pedig kerti törpének nevezik írásaikban a szerzők.)

Bár a csoportelső magyar válogatottnak nyolcaddöntőben véget ért az Európa-bajnokság (az egyenes kiesés szakasz első mérkőzésén 4–0-ra kaptunk ki Belgiumtól), nem akarták a szerkesztők elengedni az eseményt. Túl sok egyéni látogatót, túl sok kattintásszámot hozott az esemény – hangzott a magyarázat. A TrollFoci merészet lépett. Belgiumot kizárták címmel közöltek cikket, amely rájuk nagyon is jellemzően hemzsegett a hülyeségtől. Egyebek mellett azt állították, hogy a belga csatárnak, Eden Hazardnak három tüdeje van, ami – ugye – szabályellenes.

Rengetegen csak a cikk címét olvasták el, és elhitték az abban foglaltakat. Az oldalt hirtelen 800 ezer látogató kereste fel, ami egy túlterheléses támadással ért fel. Nem csoda, hogy az oldal rövid időre összeomlott.

Az NB I-gyel nem foglalkoznak. „Elengedtük” – mondta egybehangzóan Szabó és Antall Adrián. Érdektelennek, értékelhetetlennek és színvonaltalannak tartják. Kiegészítésként az is elhangzott (éppen Szabótól), hogy korábban nem gondolta volna, hogy egy ezerötszáz lakosú településnek első osztályú focicsapata lehet Magyarországon. Lett.

Mennyei megyei címmel indult sorozatuk a Youtube-on, amelyben az alsóbb osztályú csapatok mérkőzéseire látogat el a TrollFoci. Az első videójuk 2018 márciusában jelent meg. Igyekeznek mindenhova menni, ahova hívják őket. Szeretik az őszinte futballt, és ezt csak vidéken és csak a megyei első-, másod- és harmadosztályban találják meg – szólt az új csapásirányról szóló magyarázat. Csongrádban még nem jártak, de ami késik, nem múlik.

A közel egy órás beszélgetésen szóba került, hogy két könyv is megjelent az elmúlt években a TrollFociról. Rendszeres szereplői voltak az időközben megszűnt Sportklub tévének. Korábban csak maszkban vállalták a nyilvánosságot, de ezzel a gyakorlattal szakítottak.

A közelgő Szlovákia elleni Eb-selejtezőről kapcsán elmondták, hogy a hazai focis közvélemény 1986 óta reménykedik. Ezt a reménykedés a TrollFoci kevéssé osztja. Szabó Levente Zsolt egy kérdésre válaszolva azt sem zárta ki, hogy a szlovákokkal és a horvátokkal vívott két mérkőzés után nulla pontos lesz a magyar válogatott. Optimizmussal tényleg nem vádolhatjuk őket.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Antall Adrián foci Győri T. Bence Jate Klub labdarúgás Szabó Levente Zsolt TrollFoci