Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. március 20. 10:06

Egész hétvégén a vizet ünnepeljük: kísérletekkel is vár az Öreg hölgy

Képgaléria
A víz ünnepén idén is megnyílik a látogatók előtt a több mint száz esztendős Szent István téri műemlékvíztorony, a szegediek Öreg hölgye. A vadasparkban, a füvészkertben és az Anna Fürdőben is izgalmas programok jönnek.

Hirdetés

Víz világnapján rendezett akciókban részt vevő intézmények, szervezetek célja elsősorban a figyelem felhívás: tudatosítani szeretnék, hogy a víz természeti kincs, megóvandó érték.

A világnapon bejárható lesz a Szent István téri víztorony

A víz idei szegedi ünnepén három napra ismét nyílt napokat szervez a Szegedi Vízmű Zrt. Szeged városképi jelentőségű, ipartörténeti műemlékébe, a Szent István téri víztoronyba.

Az ország első vasbeton szerkezetű víztornya 1903 és 1904 között épült szecessziós stílusban. Az ezer köbméteres torony még ma is működik.

A szegediek által csak Öreg hölgynek becézett – egy évtizede uniós támogatással kívül-belül újjászületett – víztorony három napon keresztül számtalan programot kínál az érdeklődőknek.

Az állandó kiállítások – a szikvíz, a fizika története – mellett vízzel kapcsolatos hasznos kiadványokkal, játékokkal is várják az érdeklődőket.

A szegedi egyetem környezettan, illetve környezettudomány szakos hallgatói az idén is a tudomány népszerűsítésére vállalkoznak, érdekes kísérleteken, feladatokon keresztül.

Az ipartörténeti  műemlékvíztorony még ma is működik

Továbbra is megtekinthető a Mérnöki alkotások Csongrád megyében és Csongrád megyei mérnökök alkotásai című időszakos kiállítás.

A látogatáshoz nem kell előzetesen bejelentkezni. Március 22-én, pénteken ingyenes a belépés a víztoronyba, szombaton és vasárnap kedvezményes, 220 forintos belépőjeggyel látogatható.

A víztorony nyitva tartása: péntek 9-től 17 óráig, szombat-vasárnap 10-től 17 óráig.

A Margaréta utcában azt is megnézhetjük, hogyan tisztítják az ivóvizet

A Szegedi Vízmű Zrt. pénteken három alkalommal – délelőtt 9, 10 és 11 órakor – is szervez csoportos látogatást a Margaréta utcai III-as számú ivóvíztisztító telep megtekintésére. Az érdeklődőknek a szakemberek bemutatják az ivóvíztisztítás folyamatának technológiáját.

Bemutató: így tisztítják a vizet, amit megiszunk

A telep megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges a vizmu@szegedivizmu.hu e-mail címen, vagy a 62/558-801 és a 62/558-808 telefonszámokon munkaidőben.

Vizes programok a vadasparkban és a füvészkertben

A hagyományokhoz híven most is csatlakozott a Víz világnapi programokhoz az idén harminc éves Szegedi Vadaspark. Március 22-én, pénteken egész nap óvodai és iskolás csoportokat várnak. Vasárnap 10-től 16 óráig pedig Kék bolygó túrára várják a családokat.

A vizes kísérletek mellett testközelből tanulmányozható az év kétéltűje, a foltos szalamandra, mikroszkóp alatt csodálhatóak meg hazánk apró vízi állatkái, sőt sok hasznos tanácsot is kapnak majd a látogatók az otthoni víztakarékosságról.

Szegedi Vadaspark: az állatok is szeretik a vizet

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya munkatársainak közreműködésével pedig interaktív foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők, amelyek témái az ivóvízfogyasztás fontossága és a csapvíz, mint a biztonságos élelmiszer.

Még a kaktusz sem élhet víz nélkül címmel interaktív kiállítás és foglalkozás várja az újszegedi füvészkertben az ovisokat és az általános iskolásoknak március 22-ig.

A csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadják. A foglalkozásokon a gyerekek játékos kísérletekkel megismerhetik a víz számos tulajdonságát, megtudhatják miért is fontos vizeink védelme. Ízelítőt kapnak a vízi- és szárazságtűrő növények világából, találkozhatnak a vizek apró állataival.

A jelentkezéseket Balogh-Langer Lajosnál a 70/439-93-22-es számon, illetve az lbalogh@bio.u-szeged.hu címen várják.

Az Anna Fürdő kulisszatitkaiba is beleshetnek az érdeklődők

Március 22-én, pénteken iskolás csoportokat várnak az Anna Fürdőbe.

A látogatók 10 órától betekintést nyerhetnek a fürdő kulisszatitkaiba és érdekes előadásokon vehetnek részt.

A programokra előzetesen a marketing@szegedsport.hu címen tudnak bejelentkezni a csoportok.

Most mindent megtudhatunk az Anna Fürdő titkairól  is

A március 23-án és 24-én, szombaton és vasárnap a Napfényfürdő Aquapolis-ba is kedvezménnyel várják a csoportokat.

Azoknak a 15 fő feletti csoportoknak, akik a fürdő szolgáltatásait is ki szeretnék próbálni, kedvezményes belépési lehetőséget tudnak biztosítani. A marketing@napfenyfurdoaquapolis.com címen előzetesen be kell jelentkezni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vadaspark Szegedi Vízmű Zrt. újszegedi füvészkert víz világnapja Anna-fürdő

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés