Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. március 19. 18:41

A magyar tudósok szenvedélye volt a Selyemút felfedezése

Képriport
Vallási, kulturális, gazdasági közösségeket kötött össze, birodalmakat emelt fel és buktatott meg a Selyemút, amelyet magyar tudósok különös szenvedéllyel kutattak a XIX. századtól. A Stein Aurél 1943-ben bekövetkezett halálával befejeződött időszakról nyújt átfogó képet az SZTE Klebelsberg Könyvtárban kedden nyílt kiállítás.

Hirdetés

– Hihetetlen gazdag anyag áll a rendelkezésünkre erről az időszakról – mondta a kiállítás megnyitója előtt Kelecsényi Ágnes a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteményének osztályvezetője, a Magyarok a Selyemúton kiállítás kurátora. Csak Stein Aurél nyolcezer darabos fotógyűjteménye is hatalmas kincs, de az úgynevezett Széchenyi-expedíció anyagát is két évtizedig dolgozták fel a tudományos munkatársak. Ez utóbbi expedíció vezetőjéről, Széchenyi Béláról, Széchenyi István fiáról kapta a nevét, aki társaival együtt óriási földrajzi és földtani gyűjteménnyel ajándékozta meg a magyar tudományos életet.

A magyar kutatók a honfoglalók gyökereit is kutatva indultak a titokzatos kelet felé, és nagy szerepük volt abban, hogy a világ lassan megismerte a Selyemút mentén található vallási, kulturális közösségeket. Stein például négy expedíciót vezetett Belső-Ázsiába, részletesen feltárta Irak és Irán rejtett arcát, és élete végén eljutott abba az Afganisztánba is, ahová egész életében vágyott. A nagy magyar utazó ekkor már 81 éves volt, de tele energiával és új tervekkel érkezett meg Kabulba. Sajnos szélütés érte, és három nappal érkezése után meghalt. A kiállításon látható kabuli sírhelyének fotója és az utolsó fénykép is, amely a nagy kutatóról készült.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A kiállítás emléket állít egy másik nagy magyar orientalistának is, akinek komoly kötődése van a szegedi egyetemhez. Ligeti Lajos, a nemzetközileg is elismert nyelvész, filológus, mongolista, turkológus, egyetemi tanár ugyanis 11 ezer kötetes magánkönyvtárát a kiállításnak helyt adó SZTE Klebelsberg Könyvtárnak adományozta, így az itt hozzáférhető keleti gyűjteménynek ez az anyag az alapja.

A tárlatot eddig csak Budapesten mutatták be, Szegeden két hétig lesz látható, és innen Pécsre és Miskolcra is elviszik. A szegedi kiállítást a SZTE Konfuciusz Intézet is támogatja, és olyan városokban mutatják még be, ahol szintén működik a kínai kultúrát és nyelvet népszerűsítő intézet. A tervek szerint még az idén eljut a kiállítás Kínába is, ahol az egykori Selyemút meghatározó városaiban mutatják be.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás Konfuciusz Intézet megnyitó SZTE Klebelsberg Könyvtár
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés