Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. március 19. 13:45

Goût de France: világméretű örömfőzéshez csatlakoztak a szegedi Alkimisták

Gasztronómiai világesemény résztvevője lesz a szegedi Alkimista Kulináris Műhely. A Goût de France ötezer étterem részvételével ötödik éve hívja fel a figyelmet a francia konyhaművészet értékeire.

Hirdetés

Számtalan országban bemutatják csütörtöktől szombatig Provence gasztronómiáját. A fél évtizede indult világméretű örömfőzéshez az idén először csatlakozhatott szegedi étterem is, az Alkimista Kulináris Műhely.

– Magyarországról tizenegy étterem – nyolc budapesti és három vidéki – köztük a régióban egyetlenként mi vehetünk részt az idei programon – mondta Katkó Krisztina, az Alkimista Kulináris Műhely séfje.

A Goût de France ötlete öt évvel ezelőtt Alain Ducasse francia topséf fejéből pattant ki, a lényege, hogy a világ minden szegletébe házhoz vigye a francia konyha ízet.

A résztvevő éttermek ugyanis szerte a világon ezeken a napokon a saját konyhájukban, éttermükben egyszerre szolgálják fel az erre az alkalomra készített vacsorájukat,

Az ötlet mára világméretűvé vált: idén tavasszal, március 21. és 24. között a csúcskategóriájú éttermektől a minőségi bisztrókig 150 ország ötezer séfje csatlakozott a programhoz.

Szegedről most először válogatta be a szigorú nemzetközi zsűri az Alkimista Kulináris Műhely erre az alkalomra összeállított menüsorát.

Az apró, mindössze 16 vendég befogadására képes professzionális belvárosi vacsoraétterem a slow food szellemében a séf által vezetett egész estés kulináris programot kínál. A nemzetközi étteremi gyakorlatban nem, de a régióban mindenképp szokatlan még az ezzel a koncepcióval működő hely.

(Fotó: Szabó Luca)

– Régi kulináris kultúrára támaszkodva, de 21. századi felfogásban dolgozunk, előnyben részesítjük a mára már sokszor elfelejtett helyi alapanyagokat. A térségben egyedülálló módon, szezonon belül is kéthetente teljes, komplett menüt váltunk – mondta Katkó Krisztina.

A séf szerint bár a Goût de France a francia konyha ünnepe, de egyben kiváló alkalom a gasztronómiai kultúrák találkozására, Szeged kulináris érdekességeinek megismertetésére is.

Az idei Goût de France-on megengedett volt néhány olyan alapanyag használata a francia menüben, amely az adott térségből érkező séfek kedvenceinek számítanak, s jellemzik a régiót. A szegedi

Alkimista francia menüjébe így került a marseille-i hallevesbe ikra és szegedi szürkeharcsa, a mentoni tarte au citron tésztájába sziki kamilla, mellé pedig sáfrányos szeklice és babérfagylalt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alkimista Kulináris Műhely Goût de France gasztronómia Katkó Krisztina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés