Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. március 18. 14:57

Itt a tavasz, folytatódik az óvodák felújítása

Képriport
Már dolgozik a kivitelező két újabb szegedi óvoda felújításán. A Klebelsbergtelepi óvodában és a Kemes utcai óvodában is elkezdődtek a munkálatok.

Hirdetés

Az elmúlt időszakban uniós támogatásból és az önkormányzat saját forrásából számos óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő újult meg Szegeden. Az óvodafejlesztési program első ütemében 191 millió forintból elkészült a Tabán utcai óvoda, 184 millió forintból az Építő utcai óvoda, 339 millió forintból a Garam utcai óvoda és 332 millió forintból a Tünde téri óvoda felújítása.

Hétfőn délelőtt a Klebelsbergtelepi óvoda ünnepélyes munkaterület-átadására került sor. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a Kemes utcai óvoda korszerűsítése is. A két intézmény családbarát és energetikai fejlesztése az önkormányzati önerővel együtt közel félmilliárd forintból valósul meg.

A Klebelsbergtelepi óvoda 1979-ben épült, és átfogó korszerűsítésre azóta nem került sor, így az épület már nem felelt meg a mai követelményeknek.

Nagy Sándor alpolgármester elmondta, a modernizálás célja a hatékony, energiagazdaságos megoldások kialakítása és energetikai rendszerek kiépítése volt. A korszerűsítés során megtörténik az épület utólagos külső hőszigetelése és vakolása, a lapostetőt hő- és vízszigetelik, az 1930-ban épült régi épületrész tetejét felújítják. Napelemeket helyeznek el a lapostetőre és a magastető egy részére. Korszerű hőszigetelő nyílászárókra cserélik a régieket a homlokzaton, cserélik a belső burkolatokat és festenek, álmennyezetet alakítanak ki. Felújítják a fűtési rendszert, a víz- és szennyvízhálózatot, valamint megoldják a csapadékvíz-elvezetést. A nemrégiben felújított vizesblokk kivételével a többit korszerűsítik, felújítják az elektromos hálózatot.

A felújítás teljes költsége közel 269 millió forint.

Az alpolgármester hozzátette, a projekt keretében akadálymentes bejárat épül ki, új rámpával. A vakokat és gyengénlátókat taktilis vezetősávok és Braille-betűs feliratok segítik, illetve a hallássérültek részére indukciós hurokerősítő készüléket is beszereznek majd. Emellett az óvoda új bútorokat, matracokat és fejlesztő elemeket is kap.

Bárkányiné Kondráth Katalin, a Klebelsbergtelepi óvoda vezetője elmondta, 77 gyerekük van, és most egy kicsit mozgalmasabb lesz az életük, mivel az ovisaik a felújítás alatt a Teréz utcai óvodába járnak majd, ahová minden nap busz viszi őket. A gyerekek nagyon élvezik a helyzetet, és a szülők emiatt pedig egyre elfogadóbbak a felújítás kapcsán. Mindenki örül, hogy megújul, megszépül az óvoda, de a telep életet egy kicsit kizökkenti ez a helyzet.

A Klebelsbergtelepi óvoda felújításával párhuzamosan elkezdődött az 1977-ben épült Kemes utcai óvoda korszerűsítése is. – mondta Nagy Sándor. Ott kivitelező elvégzi az épület külső homlokzatának hőszigetelését és vakolását, a homlokzati nyílászárók cseréjét, a belső burkolatok cseréjét és festést, álmennyezet építését, belső ajtók cseréjét. Korszerűsítik az elektromos és fűtésrendszert, víz- és szennyvízhálózatot, illetve csapadékvíz-elvezetést alakítanak ki. Felújítják lapostetőt, amelyre napelemeket szerelnek fel. Itt is sor kerül az épület akadálymentesítésítésére. Az eszközbeszerzés keretében bútorokkal és melegítőkonyhai berendezésekkel is gyarapodik az intézmény.

A Kemes utcai óvoda felújításának teljes költsége több mint 222 millió forint.

Kristófné Urbán-Szabó Irén, a Kemes utca óvoda vezetője kiemelte, ők szerencsésebb helyzetben vannak, mivel nem kell a gyerekeket utaztatni, hisz a felújítás ideje alatt a kicsiket, az intézménytől gyalog 10 percre lévő Rókás óvodában helyezik el. Náluk a gyerekek egy nagy kalandnak fogják fel az egészet. A szülők a gyerekekkel együtt nagyon aktívan vettek részt az átköltözésben. Az új helyüket gyorsan megszokták a gyerekek és az óvónők is, pillanatok alatt belakták az összes helységet. Szerencsére a szülőknek sem jelent nagyobb terhet a mostani helyzet, mivel közel van egymáshoz a két intézmény.

Mind a két óvoda felújítását a Miksi Bau Kft. végzi majd el. A kivitelezőt közbeszerzési eljáráson választották ki.

Az alpolgármester hangsúlyozta, az önkormányzat számára kiemelten fontos, hogy az oktatási intézményeket rendben tartsa, fejlessze. Ez természetesen minden városrészre és így a körtöltésen kívüli területekre is kiterjed.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás óvoda Kemes utcai óvoda Klebelsbergtelepi óvoda
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés