Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. március 18. 12:28 Forrás: hvg

Matolcsy tervei szerint drágább lenne a hamburger, a bacon és a virsli

A Magyar Nemzeti Bank javaslata szerint a már meglévő úgynevezett chipsadót vetnék ki a virslire, a baconra, a hamburgerre és a cukrászsüteményekre. Emellett emelnék a röviditalok és cigaretta jövedéki adóját.

Hirdetés

2011 szeptemberében vezette be a kormány a népegészségügyi termékadót, avagy a chipsadót, amellyel „népegészségügyileg nem hasznos élelmiszereket” külön adóztatja.

Az elmúlt 8 évben közel 200 milliárd forint folyt be az államkaszába ennek az adónak köszönhetően.

Idén januártól további termékekre, az energiaitalokra, a a gyógynövényekből készült gyomorkeserűkre és gyümölcspárlatokra is terjesztették ki a chipsadót. Ennek köszönhetően például a pálinka ára jelentősen megemelkedett, fél liter közel 1000 forinttal lett drágább.

Most pedig újabb termékekre vetnének ki különadót, az MNB javaslata alapján a virslire, a baconra, a hamburgerre és a cukrászsüteményekre. A termékek minden bizonnyal jelentősen megdrágulnának, mivel a gyártók az adót összegét minden bizonnyal áthárítják majd a fogyasztókra.

A chipsadó hatályát azért terjesztették ki a pálinkára, mivel az EU szabályellenesnek ítélte, hogy más röviditalok után fizetni kell a közterhet, a gyümölcs- és gyógynövénypárlatok után azonban nem.

A pálinka további megadóztatására az MNB szerint azért van szükség, mert Magyarországon jóval olcsóbb az alkohol, mint az EU-ban. A dohányzás visszaszorítása érdekében pedig nemcsak a dohánytermékek jövedéki adójának emelését, hanem az egységes csomagolások mielőbbi bevezetését is javasolja a jegybank.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adó Magyar Nemzeti Bank chipsadó hamburger különadó sütemény virsli
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés