Hirdetés
Szegeden 2019. március 18. 13:42

Négyszázezer embert érint az érszűkület: most Szegeden is szűrnek

Az érszűkület Magyarországon több mint négyszázezer embert érint. A betegséget sokan nehezen ismerik fel, ezért az idén Szegeden is szűrővizsgálattal és ingyenes tanácsadással várják az érdekelteket.
Hirdetés

Március 21-én, csütörtökön tartja országszerte a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi érbetegségek napját.

Az adatok riasztóak:

Európán belül hazánkban fordul elő a legtöbb érszűkület miatt végzett nagy amputáció. Ezek jó része elkerülhető lenne tudatos életmóddal és kellő odafigyeléssel.

A nemzetközi kampány az alsóvégtagi érszűkület és a visszérbetegség vizsgálatára fókuszál.

Az alsó végtagi verőérszűkület sokáig felismerés nélkül maradhat, részben a csak e betegségre jellemző tünetek hiánya, részben a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések miatt.

Az alsóvégtagok betegsége az idő előrehaladtával egyre komolyabb tüneteket okoz: előbb terheléskor, majd nyugalomban lép fel lábfájdalom, súlyosabb formájában pedig szövetelhalás alakul ki a lábakon.

Mi fokozhatja az alsó végtagi érszűkület kialakulásának esélyét?

Az egészségtelen táplálkozás, magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszegény életmód, dohányzás, elhízás, vagy a köszvényért felelős magas húgysavszint is felelős a betegségért.

A dohányzás megnöveli az érszűkület esélyét

Hazánkban a népesség körében egyre nagyobb számban fordul elő a visszérbetegség. A felnőtt lakosság legalább felét érinti, és megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményeket okoz, akár halálos következményekkel járhat.

A megterhelő álló munka, a mozgásszegény, ülő életmód, helytelen táplálkozás és az örökletes tényezők miatt már a harmincas-negyvenes korosztályban megjelennek az első panaszok.

A kezdeti panaszok lehetnek a láb fájdalma, elnehezülése, feszülése, görcse és zsibbadása, kis lila, majd egyre nagyobb értágulatok, lábdagadás, különböző elváltozások megjelenése a bőrön.

A kitágult visszerekben lelassul a vérkeringés, pangás alakul ki, ami súlyosabb esetben trombózishoz is vezethet.

A perifériás érszűkület odafigyeléssel szinten tartható, ezért ajánlatos rendszeresen részt venni a szűréseken!

A szervezők március 21-én, csütörtökön 11 és 17 óra között a Szeged Plazában egész napos ingyenes orvosi tanácsadással, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, és a betegség megállapítására szolgáló boka/kar index méréssel, valamint pulzus önvizsgálat oktatással várják az érdeklődőket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségnap érszükület nap Szeged Plaza szűrővizsgálat