Hirdetés
Szegeden 2019. március 16. 13:18

Tizedszer is kinyitott a Polgármester Konyhája a Széchenyi téren

Képriport
Évtizedes hagyomány, hogy a Toros Pálinkafesztiválon megnyitja kapuit a Polgármester Konyhája. Idén sült hurkát és kolbászt, valamint töltött káposztát kóstolhattak a szegediek. A csepergő eső ellenére nagyon sokan látogattak ki a rendezvényre.
Hirdetés
Hirdetés

Az immár hagyományos gasztrokulturális fesztiválon számos kiállító kínálja portékát. A hagyományos füstölt és szárazáruk mellett különlegességeket is kóstolhatnak a látogatók, mint például az afrikai harcsából készült kolbászt. Emellett pálinkát, bort, szörpöt, mézet és sajtot is kínálnak a termelők.

Hagyomány az is, hogy szombaton amatőr csapatok, baráti társaságok, cégek mutatják be főzési tudományukat.

Idén a Polgármester Konyhája mellett, a Pálfy Team, a Pick gyöngyszemei, a Gépsonkák, a Hulladékos böllérek, a Fülétől a farkáig, a Városüzemeltetők, a Jobbik és Sándorfalva csapata kínálatát kóstolhatták az érdeklődők.

A Polgármester Konyhájában több mint 500 adag töltött káposzta és 500-500 darab hurka, valamint kolbász várta a szegedieket. Botka László az ételek elkészítésének szinte minden fázisban segédkezett. Először kolbászt töltött. Természetesen azonnal akadtak kibicek is, akik jó tanácsokkal látták el a polgármestert. „Laza egy kicsit az a kolbász!” – mondta egy férfi, amire Botka László csak annyit felelt: „El kell találni a tekerés ütemét, és jó lesz.”

Munka közben a polgármester gyermekkori emlékeit idézte fel a körülötte állóknak. „Amikor kicsi voltam, az ősrégi, 200 éves darálóval kellett a húst darálnom. A nagyapám akkor volt elégedett, ha a nap végére vízhólyagos volt a tenyerem” – mesélte.

Ezt követően Botka László több csapatot is végiglátogatott. A Városüzemeltetőknél meg is jegyezte, hogy milyen szép színe van a kolbásznak. „Honnan van a paprika?” – kérdezte. „Szarvasi” – jött a válasz, amire a polgármester csak annyit jegyzett meg nevetve: „Ott nincs is jó paprika!” A sándorfalvi csapatnál a város polgármestere, Gajdosné Pataki Zsuzsanna fogadta Botka Lászlót – és egy kis birspálinka. Itt a jó ebédhez nóta is járt, mégpedig citerazene.

„Nagyon finom lett minden, kezdjük el az osztást” – mondta Botka László 11 órakor, és ezzel elkezdődött a kóstolók kiosztása. Nagyon gyorsan sor alakult ki, sokan várták, hogy hozzájussanak a hurkához és a kolbászhoz. Botka László keze alá három hölgy is dolgozott, hogy minél gyorsabban sor kerüljön mindenkire. Egyikük a mustárt és a savanyúságot tette a papírtányérra, a másik a kenyeret és az evőeszközt. A végén pedig a polgármester a hurkát és a kolbászt.

„Polgármester úr! Egy kézfogást a kolbász mellé” – mondta a soron következő vendég, akivel gyorsan parolázott is Botka László. Volt, aki támogatásáról biztosította a város első emberét: „Szurkolunk, ne hagyja magát!”

A sor gyorsan haladt, és egy órán belül elfogyott a hurka és a kolbász. Azonban akik még éhesek voltak, azok 12 órakor kaphattak kóstolót a töltött káposztából is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Toros Pálinkafesztivál Polgármester Konyhája Széchenyi tér